„Kontrola komaraca u prekograničnom području 2 – MOS-Cross 2“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

U okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ – MOS-Cross 2, Interreg – IPA CBC Croatia-Serbia, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i projektnih partnera Zavoda za Javno zdravstvo Sombor, Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, održan je okrugli stol namijenjen jedinicama lokalnih samouprava Požeško-slavonske županije – prenosi Požeško-slavonska županija.

Ukupan proračun projekta iznosi 984.670,78 EUR od kojeg je iznos sredstava Europske unije (IPA) 836.970,14 EUR. Trajanje projekta je od 15. ožujka 2021.-14. ožujka 2023. godine.

Predavanju i predstavljanju projekta o ovoj važnoj temi uz članove projektnog tima prisustvovali su i zamjenik županice Ferdinand Troha, zamjenik gradonačelnice grada Pleternice Domagoj Katić, zamjenik gradonačelnice grada Pakraca Marijan Širac, načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik općine Jakšić Ivica Kovačević, te ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević koji je uvodno pozdravio sve prisutne.

„Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije participira oko 216 tisuća eura za ovaj projekt. Radi se o sredstvima koja će se upotrijebiti upravo za nabavu opreme za suzbijanje komaraca kao i za edukacije osnovnoškolske djece, umirovljenika, zdravstvenih djelatnika, jedinica lokalne samouprave. Jedan od značajnijih ciljeva ovoga projekta je poboljšanje prekogranične suradnje i koordinacija preventivnih aktivnosti u nadzoru i kontroli bolesti te uspostava sustava ranog upozoravanja na pojave bolesti koje su vezane za komarce kao prijenosnike.“ – rekao je ravnatelj Matijević.

Ferdinand Troha, zamjenik županice Požeško-slavonske županije istaknuo je kako je na današnjem predavanju u fokusu komarac kojeg svi više-manje doživljavamo kao napasnika te kako vjeruje da će ovim predavanjem biti prepoznat i kao prijenosnik ozbiljnih bolesti.

„Dolazeći na ovo predavanje došao sam do zaključka da su insekti puno opasniji nego što je percepcija u široj javnosti. Stršljeni ubiju više ljudi nego morski psi u 5 godina, dok komarci kao insekti isto tako ubijaju impresivan broj ljudi. Nadam se da ćemo prevenciju staviti na prvo mjesto i spriječiti da dođe do zaraznih bolesti.“ – istaknuo je Troha.

Magdalena Sikora, prof.biologije i kemije kao projektni menadžer MOS-Cross2 projekta i Ivan Mihić, mag.biol. član projektnog tima, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije održali su „Predstavljanje MOS-Cross2 projekta“, asistent dr. Tatjana Pustahija, iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine održala je izlaganje pod nazivom „Malarija i druge prijeteće bolesti koje prenose komarci“, dok je Hrvoje Bekina, mag.biol.exp, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije održao izlaganje pod nazivom „Suzbijanja komaraca ekološkim klopkama“ koji je upoznao sudionike s različitim metodama uzorkovanja komaraca kao i njihovom primjenom.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)