Dragan Kovačević: Prevršili su mjeru, bio sam im veliki lopov, sad od mene hoće napraviti kokošara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp
Screenshot

Screenshot


Nakon što je Uskok objavio rješenje o  provođenju istrage protiv Dragana Kovačevića, bivšeg šefa JANAF-a on poručuje kako više ne može živjeti od laži i odbacuje teze da mu je Krešo Petek kupovao odijela – prenosi 24 sata.

– Sad su prevršili mjeru. Do sad sam bio veliki lopov, a sada od mene hoće napraviti kokošara da mi je netko kupovao odjela. Meni u životu nitko nije platio kavu, ja platim svakom kavu, a ne odijelo da će meni netko kupiti – kazao je Kovačević. 

Navodi kako je sam sebi kupovao kvalitetna i povoljna odjela za 1200 kuna te da su oni koji su mu ih prodali prije dvije godine posvjedočili su i kako ih je sam platio. 

– Oni nemaju ništa. To je sad sramoćenje. Nemaju ništa dugo protiv mene pa su krenuli na sramoćenje – kazao je kratko Kovačević koji se o svemu oglasio i priopćenjem.

Navodi kako temeljem podignute optužnice, a koja je podignuta van svih vremenskih granica, sada tužiteljstvo iz iste, van svih zakonskih regula, podiže novu istragu na temelju starih podataka koji su samo insinuacije i nagađanja bez ijednog dokaza, samo na temelju iskonstruiranih SMS poruka.  

– Već duboko umoran od laži koje mu se stavljaju na teret, možemo samo reći da tužiteljstvo u nedostatku bilo kakvih dokaza pokušava insinuirati i osramotiti Dragana Kovačevića, bez ijednog suvislog dokaza – navodi se u priopćenju.  

Dragan Kovačević je prema Statutu Društva imao sva prava i ovlasti poduzimati sve radnje koje doprinose stvaranju poslovnog rezultata. I to je u 9 godina učinio na najbolji mogući način, podigao prihode 2,5 puta i dobit 4,5 puta. 

– Tužiteljstvo, stalno i u kontinuitetu veze odnos poslovanja ECP-a i Dragana Kovačevića, a posebno podizanja novca od strane g. Peteka. Niti Dragan Kovačević ima ikakve veze s financijskim aktivnostima g. Peteka, niti ima ikakva saznanja o njima, niti tužiteljstvo ima ikakav dokaz za to; nego samo rade konstrukcije, već viđene kroz zadnje dvije godine – napominje se u priopćenju Kovačevića zastupanog po odvjetnici Jeleni Batarelo.  

– Konstatacija da je Dragan Kovačević dobivao odjeću za nagradu, grubo krši osobnost Dragana Kovačevića jer je on sve svoje stvari kupovao i platio vlastitim novcem. Dovoditi to u vezu s humanitarnom akcijom gdje Kovačević zamoljava g. Peteka da sudjeluje u akciji kupnje, koja je bila u službi humanitarne akcije, je ne samo uvredljivo nego i zabrinjavajuće; što su pojedinci iz DORH-a spremni napraviti da ocrne i  osramote ljude bez ikakvih dokaza. Kad nemaju nikakvih dokaza iz prijašnjih optužnica, krenuli su sa sramoćenjem da mi je netko platio odijelo od 150 eura. Nikada u životu mi nije nitko ništa platio, čak ni ručak, a još manje odijelo. Sva svoja odijela sam platio vlastitim novcem, i žalosno je da to moram dokazivati. I to odijela koja nisu skupa, nego su koštala oko 1100 kn, što je ispod cijene i u Varteksu. Sramotno i jadno, pa bilo i od DORH-a – zaključuje se u priopćenju.

USKOK je objavio rješenje o  provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na primanje i davanje mita. Jedan od njih je i Dragan Kovačević, bivši šef JANAF-a, a drugi, kako neslužbeno doznajemo, Krešo Petek. 

Rješenje prenosimo u cijelosti:

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (dalje: JANAF) od II. okr. osnivača i stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva tražio da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru investicija JANAF-a i s njima povezanim nabavama za izbor izvođača radova za koje je II. okr. bio zainteresiran, a također i za pogodovanje u okviru provedbe radova za koje su u takvim nabavama odabirani društvo II. okrivljenog i njegovi poslovni partneri, na što je II okr. pristao.

U cilju realizacije tog dogovora, I. okr. je najprije informirao II. okr. o Planovima poslovanja JANAF-a i s tim povezanim i planiranim investicijama te dinamici provođenja nabava za izbor izvođača radova u cilju njihove realizacije, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a i eventualnom otkupu Dokumentacije o nabavi, čime mu je omogućio odabir onih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi nabava za izbor izvođača radova.

Nakon toga je I. okr., u odnosu na investicije za koje je II. okr. pokazao interes, odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva II. okr. i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, donosio je i odluke o preraspodjeli sredstava u okviru proračuna JANAF-a s ciljem da te nabave budu dodijeljene društvu II. okr. i njegovim partnerima po njima prihvatljivim uvjetima. Pritom je I. okr., iako ta njegova ovlast nije propisana Statutom niti pravilnicima JANAF-a, nakon provedenih postupaka nabave davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru trgovačkog društva II. okr. i njegovih partnera kao najpovoljnijih ponuditelja. Nakon zaključenja ugovora s tako odabranim izvođačem radova osiguravao je žurnu isplatu predujma društvu II. okr. kao i redovite te žurne isplate po računima koje je njegovo društvo ispostavljalo JANAF-u. 

U zamjenu za opisana pogodovanja, II. okr. je isplatio I. okr. najmanje 13.272,28 eura u gotovini, te je, sukladno traženjima I. okr., podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za I. okr., člana njegove obitelji, njegove prijatelje i poznanike.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *