Dragan Kovačević: Prevršili su mjeru, bio sam im veliki lopov, sad od mene hoće napraviti kokošara

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Screenshot

Screenshot


Nakon što je Uskok objavio rješenje o  provođenju istrage protiv Dragana Kovačevića, bivšeg šefa JANAF-a on poručuje kako više ne može živjeti od laži i odbacuje teze da mu je Krešo Petek kupovao odijela – prenosi 24 sata.

– Sad su prevršili mjeru. Do sad sam bio veliki lopov, a sada od mene hoće napraviti kokošara da mi je netko kupovao odjela. Meni u životu nitko nije platio kavu, ja platim svakom kavu, a ne odijelo da će meni netko kupiti – kazao je Kovačević. 

Navodi kako je sam sebi kupovao kvalitetna i povoljna odjela za 1200 kuna te da su oni koji su mu ih prodali prije dvije godine posvjedočili su i kako ih je sam platio. 

– Oni nemaju ništa. To je sad sramoćenje. Nemaju ništa dugo protiv mene pa su krenuli na sramoćenje – kazao je kratko Kovačević koji se o svemu oglasio i priopćenjem.

Navodi kako temeljem podignute optužnice, a koja je podignuta van svih vremenskih granica, sada tužiteljstvo iz iste, van svih zakonskih regula, podiže novu istragu na temelju starih podataka koji su samo insinuacije i nagađanja bez ijednog dokaza, samo na temelju iskonstruiranih SMS poruka.  

– Već duboko umoran od laži koje mu se stavljaju na teret, možemo samo reći da tužiteljstvo u nedostatku bilo kakvih dokaza pokušava insinuirati i osramotiti Dragana Kovačevića, bez ijednog suvislog dokaza – navodi se u priopćenju.  

Dragan Kovačević je prema Statutu Društva imao sva prava i ovlasti poduzimati sve radnje koje doprinose stvaranju poslovnog rezultata. I to je u 9 godina učinio na najbolji mogući način, podigao prihode 2,5 puta i dobit 4,5 puta. 

– Tužiteljstvo, stalno i u kontinuitetu veze odnos poslovanja ECP-a i Dragana Kovačevića, a posebno podizanja novca od strane g. Peteka. Niti Dragan Kovačević ima ikakve veze s financijskim aktivnostima g. Peteka, niti ima ikakva saznanja o njima, niti tužiteljstvo ima ikakav dokaz za to; nego samo rade konstrukcije, već viđene kroz zadnje dvije godine – napominje se u priopćenju Kovačevića zastupanog po odvjetnici Jeleni Batarelo.  

– Konstatacija da je Dragan Kovačević dobivao odjeću za nagradu, grubo krši osobnost Dragana Kovačevića jer je on sve svoje stvari kupovao i platio vlastitim novcem. Dovoditi to u vezu s humanitarnom akcijom gdje Kovačević zamoljava g. Peteka da sudjeluje u akciji kupnje, koja je bila u službi humanitarne akcije, je ne samo uvredljivo nego i zabrinjavajuće; što su pojedinci iz DORH-a spremni napraviti da ocrne i  osramote ljude bez ikakvih dokaza. Kad nemaju nikakvih dokaza iz prijašnjih optužnica, krenuli su sa sramoćenjem da mi je netko platio odijelo od 150 eura. Nikada u životu mi nije nitko ništa platio, čak ni ručak, a još manje odijelo. Sva svoja odijela sam platio vlastitim novcem, i žalosno je da to moram dokazivati. I to odijela koja nisu skupa, nego su koštala oko 1100 kn, što je ispod cijene i u Varteksu. Sramotno i jadno, pa bilo i od DORH-a – zaključuje se u priopćenju.

USKOK je objavio rješenje o  provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na primanje i davanje mita. Jedan od njih je i Dragan Kovačević, bivši šef JANAF-a, a drugi, kako neslužbeno doznajemo, Krešo Petek. 

Rješenje prenosimo u cijelosti:

“Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. godine u Zagrebu, kao predsjednik Uprave trgovačkog društva Jadranski naftovod d.d. (dalje: JANAF) od II. okr. osnivača i stvarnog voditelja poslovanja jednog trgovačkog društva tražio da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru investicija JANAF-a i s njima povezanim nabavama za izbor izvođača radova za koje je II. okr. bio zainteresiran, a također i za pogodovanje u okviru provedbe radova za koje su u takvim nabavama odabirani društvo II. okrivljenog i njegovi poslovni partneri, na što je II okr. pristao.

U cilju realizacije tog dogovora, I. okr. je najprije informirao II. okr. o Planovima poslovanja JANAF-a i s tim povezanim i planiranim investicijama te dinamici provođenja nabava za izbor izvođača radova u cilju njihove realizacije, iako je znao da su ti podaci klasificirani kao poslovna tajna te da zainteresiranim gospodarskim subjektima postaju dostupni tek po njihovoj objavi na internetskim stranicama JANAF-a i eventualnom otkupu Dokumentacije o nabavi, čime mu je omogućio odabir onih investicija koje odgovaraju njegovim interesima, a ujedno i prednost pred konkurentima u pripremi nabava za izbor izvođača radova.

Nakon toga je I. okr., u odnosu na investicije za koje je II. okr. pokazao interes, odobravao pokretanje nabava za izbor izvođača radova, a u slučaju da su ponude društva II. okr. i njegovih poslovnih partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, donosio je i odluke o preraspodjeli sredstava u okviru proračuna JANAF-a s ciljem da te nabave budu dodijeljene društvu II. okr. i njegovim partnerima po njima prihvatljivim uvjetima. Pritom je I. okr., iako ta njegova ovlast nije propisana Statutom niti pravilnicima JANAF-a, nakon provedenih postupaka nabave davao suglasnost za donošenje odluka o odabiru trgovačkog društva II. okr. i njegovih partnera kao najpovoljnijih ponuditelja. Nakon zaključenja ugovora s tako odabranim izvođačem radova osiguravao je žurnu isplatu predujma društvu II. okr. kao i redovite te žurne isplate po računima koje je njegovo društvo ispostavljalo JANAF-u. 

U zamjenu za opisana pogodovanja, II. okr. je isplatio I. okr. najmanje 13.272,28 eura u gotovini, te je, sukladno traženjima I. okr., podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289,20 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta za I. okr., člana njegove obitelji, njegove prijatelje i poznanike.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)