Kreće tamburaški kamp: Nova autohtona bećarska priča u Pleternici

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Predavačka ekipa se sastoji uistinu od eminentnih dionika tamburaške scene pa tako uz Damira Butkovića iz Slavonskog Broda, gosta iz Subotice Stipana Jaramazovića i Krunoslava Dražića tu su profesor Vice Zirdum iz Križevaca, Antun Adžić i Valentin Petranović iz Požege te naravno Saša Botički kao voditelj kampa – prenosi Grad Pleternica.
Početnom konferencijom, koja je rezultat brojnih aktivnosti prije same završnice, prezentiran je Ljetni tamburaški kamp, jedna od okosnica budućeg višegodišnjeg rada Muzeja bećarca.

Ravnateljica Javne ustanove Pleternice pod kojom djeluje Muzej bećarca i voditeljica projekta kampa Jasna Hoffmann istaknula je kako je ovo jedan od mnogobrojnih projekata koji su povezani sa brendom Pleternice kao grada bećarca i sa popularizacijom tamburaške glazbe.

– Puno je projekta već iza nas, poput projekta More bećarca, koji imaju za cilj promociju kako grada i bećarca kao napjeva tako i tamburaške glazbe i našeg Muzeja. Ljetni tamburaški kamp je nešto veći projekt i jednostavno logičan slijed koji predstavlja smjer u kojem idemo. Drago nam je što ove vrste kampa nema u Hrvatskoj te smo se kao grad bećarca istaknuli u svijetu tamburice – ističe Hoffmann.

Kako je ovo kamp međunarodnog karaktera iza sebe nosi višemjesečnu organizaciju. Bilo je potrebno definirati program i uvjete sudjelovanja, isplanirati svaki dan za naše sudionike kampa, od noćenja, hrane, prijevoza te isplanirati glazbeni dio programa kampa.

– Nakon javno objavljenog poziva zaprimili smo 35 prijava učenika osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske. Za sve sudionike je planiran svečani doček 17. kolovoza nakon čega ih očekuje 5 dana rada s vrhunskim profesorima tambure. Bit će tu i svakodnevnih fakultativnih aktivnosti – prezentirala je.

Za organizaciju glazbenog dijela zadužen je profesor Saša Botički koji je odabrao profesore koji će sudjelovati na kampu te dogovorio program rada.

– Ciljano smo išli na učenike glazbenih škola jer smo na taj način htjeli raditi s učenicima koji imaju glazbeno predznanje i ovaj kamp bi im služio za proširivanje kompletnog znanja o tamburaškoj glazbi i sviranju tambure. Nakon provedenih prijava imamo 35 polaznika kampa starosti od 12 do 19 godina, on njih je 11 srednjoškolskog uzrasta, 24 uzrasta osnovne škole, odnosno 21 učenik koji nije iz naše Županije (Našice, Đakovo, Vinkovci, Beli Manastir, Bjelovar, Križevci, Zabok, Zagreb) te 14 učenika iz naše županije ( Požega, Jakšić, Kutjevo, Vetovo, Pakrac, Pleternica) – rekao je Botički.

Predavačka ekipa se sastoji uistinu od eminentnih dionika tamburaške scene pa tako uz Damira Butkovića iz Slavonskog Broda, gosta iz Subotice Stipana Jaramazovića i Krunoslava Dražića tu su profesor Vice Zirdum iz Križevaca, Antun Adžić i Valentin Petranović iz Požege te naravno Saša Botički kao voditelj kampa.

– Nadamo se da će nakon ovih pet dana rada polaznici kampa steći lijepo glazbeno iskustvo te pokazati uspješno svoje umijeće na završnom koncertu koji će biti u nedjelju 21. kolovoza na Trgu bećarca u 19,30 sati – zaključio je Botički.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *