Križni put na Veliki petak na požeškoj Kalvariji

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U prijepodnevnim satima Velikog petka, 29. ožujka 2024. na požeškoj Kalvariji tradicionalno je održana pobožnost Križnoga puta. U pozdravu brojnim vjernicima iz Požege i okolice biskup Antun Škvorčević je podsjetio kako je na naš trnovit i smrtni ljudski put pristupio Bog u Sinu svome Isusu Kristu te smo sigurni da na njem nismo sami. Kazao je da mu ovom pobožnošću želimo zahvaliti za ljubav kojom je ostao trajno s nama na putu, i očitovati mu da i mi želimo biti s njime na tom putu, kako ni jedno naše trpljenje ne bi ostalo besmisleno.

U prigodnoj riječi pri svršetku pobožnosti biskup Antun je istaknuo kako je danas klimatski lijep, vedar dan, te priroda obasjana suncem očituje svu svoju ljepotu, kao i naša lica. No, istaknuo je da naši odnosi jednih prema drugima u novije vrijeme u Hrvatskoj, od najviše društvene razine do najniže, kojima javno oduzimamo dobar glas i dostojanstvo pojedinim ljudima, jedni o drugima govorimo na ponižavajući način, oduzimaju ljepotu našoj lijepoj domovini. Podsjetio je kako se nalazimo na najljepšem mjestu ove zemlje kad se svrstamo pod Isusov križ, kao danas ovdje na požeškoj Kalvariji, jer je u njegovu križu, patnji i trpljenju progovorila najveća Božja ljepota. Spomenuo je da dok gledamo Isusovo izmučeno i slomljeno tijelo kako nema ljepote, otkrivamo Isusov „za nas“ kojim je položio svoj život iz ljubavi prema nama. Isusova je ljepota upravo u toj ljubavi kojom je pristupio našim patnjama i umiranjima, kazao je biskup, potaknuvši sve okupljene da mu zahvale što ih svojim sebedarjem uzdiže iz smrti u život, otima Zlome i smješta u Očev naručaj, te ga zamole da u Hrvatskoj bude više onih koji žive ljepotu suosjećajnog srca, ispunjenog poštovanjem i dobrohotnošću jednih prema drugima.

Biskup je potom istaknuo da su se u Isusovoj patnji susreli Bog i čovjek. Bog nije tražio put na kojem bi pronašao uspješnog, slavnog, velikog čovjeka po našim kriterijima, nego je išao najtežim putem našega postojanja, trpljenja, boli i smrti, upravo zato da to ne budu beznadna stanja našeg postojanja. Potaknuo je okupljene da i danas ovdje na Kalvariji susretnu Boga koji nam je pristupio u Isusovoj patnji i trpljenju, povjere mu naše patnje i trpljenja da s njime budemo pobjednici. Spomenuvši da mnogi danas u Hrvatskoj traže strategije kojima će pobijediti na skorašnjim izborima, biskup je ustvrdio da je važnije razmišljati kako ćemo s Isusom Kristom pobijediti sve muke, nevolje i smrtnost našeg postojanja. Zahvalio je Isusu za njegovu žrtvu ljubavi, potaknuvši vjernike neka ga zamole da nitko u Hrvatskoj ne bude ravnodušan prema patnjama drugih ljudi, nego toplinom i blizinom srca budu svima takvima potpora i pomoć. Poželio je nazočnima da u tom raspoloženju bude blagoslovljen Veliki petak.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)