Krug s Matkom Peićem – Požeška gora i Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

U spomen na Matka Peića poznatog Požežanina slikara i književnika, članovi HPD “Sokolovac” Požega organizirali su zanimljiv planinarskih izlet na Požeškoj gori. Prije početka izleta svi planinari su se okupili kod brončanog portret Matka Peića na istoimenom Trgu koji je izradila akademska kiparica Tatjana Kostanjević.

Tom prilikom moglo se čuti nekoliko crtica iz njegovog života i književnog opusa gdje treba spomenuti da je knjigom putopisa “Skitnje” 1967 godine na sebe skrenuo pažnju. Zanimljiva i vesela planinarska družina ove prekrasne i sunčane nedjelje poslije fotografiranja otisnula se putem Požeške gore. Uspon je počeo kod “Grginog dola” te se nastavio zanimljivim označenim cestama Prosičkim i Požeškim vinogradskim putevima.

Nakon prvog većeg uspona planinari su napravila pauzu kod poznatog požeškog vinogradara Damira Klarića te kod njegovog vinograda i kuće nazdravili poznatom kapljicom ovog požeškog kraja koju je organizirao ljubazni domaćin. Nakon pauze počeli smo se spuštati kroz prekrasne vinograde koji su okupani jutarnjim zimskim suncem pokazivali svu ljepotu. Negdje kod prigradskog naselja Komušina planinari su napravili veću pauzu koja je bila pravi melem za oči i nepce svih sudionika uz poznate delicije. Hodajući ovim prekrasnim stazama i puteljcima nailazili su na brojne ljude koji su obavljali svoje svakodnevne nedjeljne poslove te pozdravljali planinare.

Gotovo svaki prolaz pored kuće pozdravljao je lavež pasa ili interes domaćih životinja. Pogledi koji su pucali s Požeške gore na sam grad sve nazočne su ostavljali jednostavno bez daha. Prije početka spuštanja te povratka kući kod lokaliteta Koydlov zdenac kojega su tablom obilježili vinogradari i planinari davne 1998. godine mogle su se čuti informacije o našem sugrađaninu Stjepanu Koydlu koji je bio učitelj vinogradarstva, pivničarstva i voćarstva u Požeškom kraju.

Puni dojmova te pomalo umornih nogu planinari su krenuli put kućama. Vodiči ovog tradicionalnog izleta su bili predsjednik Društva Bruno Horvat i Branimir Bartolović.

Tradicija se nastavlja.

“Požežanin je ravničar, bez sumnje. Ali Požežanin je i gorštak. Jedno od glavnih zanimanja je planinarenje. Bilo bi dobro da mu se pridružiš”.

(Matko Peić)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika