Kusonje: „Na nama je da pamtimo, podsjećamo i izgovaramo istinu“

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U sjećanje na žrtve Domovinskoga rata i obilježavanje 32. obljetnice pogibije dvadeset branitelja pripadnika A satnije 105. brigade Hrvatske vojske iz Bjelovara na blagdan Male Gospe te sjećanje na trojicu njihovih suboraca koji su prije trideset godina poginuli prilikom odavanja počasti, održan je komemorativni skup u Kusonjama – prenosi Požeško-slavonska županija.

Odavanje počasti započelo je polaganjem vijenaca kod spomen obilježja Rakov potok, odakle je krenuo Mimohod istine do kapelice Male Gospe u Kusonjama gdje je održana komemoracija.

U čast poginulima, ispred kapelice u Kusonjama svijeće i vijence položili su članovi obitelji poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s ravnateljem Uprave za savjetodavnu,  psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć pri Ministarstvu hrvatskih branitelja Dinkom Tandarom, izaslanik ministra obrane Goranko Germošek, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Zagreb – Zapad, izaslanstvo Bjelovarske-bilogorske županije na čelu sa županom Markom Marušićem, izaslanstvo Požeško-slavonske županije na čelu sa zamjenikom županice Ferdinandom Trohom, izaslanstva Lipika, Pakraca i Bjelovara na čelu s gradonačelnicom Grada Pakraca i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević i Dariom Hrebakom, bjelovarskim gradonačelnikom i saborskim zastupnikom.

Predsjednik kluba veterana A satnije Bjelovar i predsjednik koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Bjelovara Mladen Sabolović, poginulih suboraca prisjetio se usporedivši ih s pupoljcima koji su odrezani prije nego su stigli procvasti.

– Proteklo je mnogo godina od tragedije, no nikada nećemo zaboraviti hrabrost i odlučnost naših heroja. Tijekom godina proliveno je mnogo suza, izgovoreno mnogo molitvi i upućeno mnogo riječi za spokoj duša, koje sada počivaju u miru nakon svih patnji i žrtava koje su podnijele. Ponajprije za voljenu Republiku Hrvatsku, ali i za svoje najmilije, za ideju slobode i neovisnosti i sve nas – rekao je Sabolović.

Pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević naglasila je kako se žrtva hrabrih heroja nikada ne smije zaboraviti i da je zajedništvo ključ stvaranja Hrvatske kakvom su ju oni sanjali.

 – Danas se prisjećamo jednog od najtragičnijih dana na pakračkom ratištu. Na Malu Gospu prisjećamo se strašnog zločina kojega ne smijemo zaboraviti, jer zaboravom brišemo i našu povijest, ali i našu budućnost. Ovdje u Kusonje dolazimo kako bi se poklonili poginulima i govorili o njihovoj žrtvi, kako bi budući naraštaji znali cijeniti slobodu koju imamo i u kojoj uživamo zahvaljujući najhrabrijima koji su dali najvrjednije što su imali – rekla je Blažević.

Prigodnim govorom nazočnima se obratio i saborski zastupnik Ante Deur, izrazivši veliko poštovanje žrtvama u svoje osobne ime i u ime predsjednika Hrvatskog sabora.

– Kao generacija prošli smo ljubav, strah i neizvjesnost, ali jedini cilj naših mladenačkih snova bila je sloboda Domovine. Na ovaj dan uz svu poniznost trebamo biti u molitvi i zahvali Bogu za našu Domovinu i u zahvali na ovoj velikoj žrtvi mladih ljudi koji su dali svoje živote za Hrvatsku sa samo jednom željom i ljubavlju – rekao je Deur.

U ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i u svoje osobno ime zahvalnost žrtvama u Kusonjama izrazio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 -Teško je pronaći prave riječi na ovome mjestu. Ovo mjesto oslikava hrabrost, patnja i mučeništvo i naša zahvalnost poginulima za sve što su podnijeli za slobodu koju danas imamo. Mala Gospa i jesen u cijeloj Hrvatskoj, a posebno u našoj Slavoniji, bude otvorene rane i podsjećaju na najteže dane novije hrvatske povijesti te patnje i stradanje našega naroda. Na nama je da pamtimo, podsjećamo i upozoravamo na suze ponosnih majki koje su dale sve za Domovinu – istaknuo je Medved.

Po završetku komemoracije, služena je sveta misa zadušnica koju je predvodio biskup bjelovarsko-križevačke biskupije msgr. Vjekoslav Huzjak. U molitvama za poginule pridružio se i požeški biskup msgr. Antun Škvorčević.

– Ovim svojim plemenitim činom svjedočimo da naši stradalnici nisu zaboravljeni i da ih se sjećamo i spominjemo budnim sjećanjem s boli u srcu, ali iskrenom zahvalnošću i pouzdanom molitvom, da ih Uskrsli Isus Krist obdari puninom svoje pobjede nad zlom i smrću te i oni u njegovoj ljubavi očitovanoj za nas na križu budu pobjednici – rekao je požeški biskup Antun Škvorčević.

Svojom gestom komemoraciji su se pridružili i maratonci udruge „Heroji ne umiru“ Sisačko-moslavačke županije, udruge maratonaca „Glasnici istine“ Virovitičko-podravske županije, maratonci „Heroji ne umiru“ županije Srednje Bosne i atletski klubovi Borik Bjelovar i Puls Tomislavgrad koji su otrčali memorijalni maraton Bjelovar-Kusonje dug 82 kilometra i time odali počast poginulim herojima.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)