Likovna kolonija “Peićevci za 10”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Udruga zavičajnih pisaca i slikara “Matko Peić” povodom obilježavanja 10. godišnjice postojanja organizirala je  8. Likovnu koloniju u dvorišnom prostoru Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi – prenosi Grad Požega.

Koloniju je uvodnim govorom otvorio gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić. Pohvalio je članove na  dugogodišnjem radu i trudu uz koji su uspješno sačuvali uspomenu na velikana slikarstva Matka Peića.

Kao zahvalu na podršci Gradu Požegi, Udruga je gradonačelniku Glaviću uručila sliku „Požeška veduta“, autorice Marije Valentić.

Likovna je kolonija započela s radom slikara, a održana je kroz program rada Udruge financiran od strane Grada Požege. Sudjelovali su i gosti slikari iz Udruga susjednih županija te članovi Udruge. 

Podsjetimo, Matko Peić (1923.-1999.) bio je ugledni hrvatski slikar, povjesničar umjetnosti i književnik koji je svojim radom značajno pridonio kulturnoj i umjetničkoj baštini Hrvatske. Rođen u Požegi, Peić je studirao povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu i usavršavao svoje slikarske vještine na Akademiji likovnih umjetnosti u istom gradu. Njegov umjetnički stil, karakteriziran živopisnim pejzažima i ekspresivnom uporabom boja, crpio je inspiraciju iz prirodnih ljepota i ruralnog života Hrvatske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)