“Lipanj u Pleternici” – “palac gore”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Kao i prethodnih godina u organizaciji Grada Pleternice, prošlog lipnja nastavljena je tradicija “Lipnja u Pleternici”.
Na prvu bi rekli da to i nije neka vijest jer se ne radi o nekom novom događanju, već tradicionalnim i svima znanim manifestacijama koje Pleterničani organiziraju svake godine u lipnju .
Istina je da je “kostur” ovih događanja ostao neizmijenjen u odnosu na prethodne godine, ali je sve ovo već svima znano i poznato predstavljeno i odrađeno u jednom novom, modernijem i današnjem vremenu prilagođenom izdanju ili kako bi rekli naši stari “u novom ruhu”.
Tako Pleternica lijepi gradić u srcu Slavonije s ponosom čuva tradiciju i pokazuje svoje umijeće u kulturi, kuhanju, glazbi i sportu svojim Pleterničanima, ali i svim drugim posjetiteljima svih dobnih skupina i preferencija.

Jedini dječji tamburaški festival u Hrvatskoj prigodnog naziva “Cvjetići glazbe” je nešto s čime se Pleternica ima pravo ponositi. Glazbeni doživljaj “Lipnja u Pleternici” upotpunile su i najljepše skladbe i pjesme sa Šokačke rapsodije izvedene u dvorani Lisinski u Zagrebu, zatim koncert omiljenog slavonskog pjevača Stjepana Jeršek – Štefa i koncert TS Zlatna dolina.
Smotra i nastup folkloraških skupina, povorka ulicama Pleternice, izložba rukotvorina, fotografija i tradicijskog ruha pokazaše neizmjerno bogatstvo kulturne baštine kakvu samo Slavonija ima.

Gastronomske ponude nije nedostajalo, a vrhunac je bila izvrsno organizirana Pleternička “Fišijada”. O organizaciji “Fišijade” govori činjenica da se tražila “porcija više” i unatoč tome što je prema riječima organizatora ove godine bilo pripremljeno znatno više ribe nego prethodnih godina.
Dodatno pojačana manifestacija “Knjignik” održana je razdvojeno tako da je prvi termin bio na raspolaganju djeci, a potom su svoj termin imali odrasli.

Ni ljubitelji sporta nisu bili zakinuti. Naprotiv, po prvi put je organiziran KUP Grada Pleternice, a komentari su više nego pozitivni.
“Lipanj u Pleternici” završio je tradicionalnim Međunarodnim konjičkim turnirom i prvenstvom Hrvatske. Za ovu godinu pripremljena je nova maratonska staza, a kao novitet za ljubitelje ovog sporta pripremljena je i po prvi put održana jedinstvena noćna revijalna utakmica.

Budući da je portal požeški.hr medijski pratio sva događanja “Lipnja u Pleternici” posebno raduje velika posjećenost svih nabrojanih manifestacija, a ovakve manifestacije se organiziraju prvenstveno zbog “naroda” i nisu svrha same sebi.

Čestitka i pohvala gradonačelnici Mariji Šarić, njezinom zamjeniku Domagoju Katić, Turističkoj zajednici Grada Pleternice i svim udrugama koje su sudjelovale u organizaciji “Lipnja u Pleternici” jer se u proteklih mjesec dan u Pleternici moglo zaista puno toga lijepog i vidjeti i kušati i čuti.
Nadamo se da bi “mudri” iz ovako dobro osmišljene i organizirane jednomjesečne manifestacije ponešto mogli i naučiti.
I zato, za “Lipanj u Pleternici” –“palac gore”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *