Lipik brani titulu prošlogodišnjeg pobjednika u ekološkom projektu Od izvora do mora

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U ovogodišnjem izdanju ekološkoga projekta “Od izvora do mora” koji organiziraju Coca-Cola, Konzum, Jutarnji list i Udruga gradova sudjelovat će 30 gradova.

U kategoriji malih gradova (do 10 tisuća stanovnika) sudjeluju: Lipik, Pakrac, Benkovac, Otočac, Vrgorac, Čabar, Ludbreg, Pleternica, Beli Manastir, Zlatar, Varaždinske Toplice, Korčula, Vodnjan – Dignano, Zabok i Stari Grad (Hvar) – prenosi Compas.

U kategoriji srednjih gradova (od 10 do 35 tisuća stanovnika) sudjeluju: Virovitica, Čakovec, Daruvar, Vinkovci, Duga Resa, Zaprešić, Labin i Rovinj – Rovigno.

U kategoriji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika) ove godine sudjeluju gradovi: Karlovac, Rijeka, Zadar, Pula – Pola, Osijek, Velik Gorica i Dubrovnik.

Uz promicanje zaštite vodnoga bogatstva Hrvatske i poticanje na primjereno odlaganje otpada, cilj projekta je sadnja drveća u urbanim sredinama s ciljem smanjenja ispuštanja ugljikova dioksida i snižavanje temperature zraka. Stoga su pravo sudjelovanja na natječaju, koji je trajao mjesec dana (od 15. veljače do 15. ožujka), imali svi gradovi koji žele pošumiti određene prostore na području svojega grada.

Obveza gradova bit će da u razdoblju od 15. travnja do 14. lipnja organiziraju jednodnevnu akciju čišćenja u suradnji s mjesnim nevladinim udrugama i volonterima. Boduju se broj okupljenih volontera i količina prikupljenoga otpada, a tri najuspješnija grada podijelit će nagradni fond od 45.000 eura namijenjen kupnji sadnica drveća za urbano pošumljavanje. U dogovoru s pobjednicima akcije sadnje održat će se u jesenskim mjesecima, od rujna do studenoga, nakon čega će im biti dodijeljene i posebne plakete.

Podsjetimo kako se na prošlogodišnji natječaj projekta Od izvora do mora prijavilo 28 gradova koji su s gotovo pet tisuća volontera u akcijama čišćenja iz prirode uklonili 152 tone ambalažnoga otpada i primjereno ih odložili. Među najuspješnijim gradovima u tome, uz Varaždin i Vinkovce, bio je upravo i naš Lipik.

Krajem prošle godine u Lipiku je posađeno 126 stabala

Naime, zahvaljujući pobjedi Lipika u ovoj nacionalnoj akciji čišćenja okoliša i prikupljanja otpada u kategoriji malih gradova, na Ramincu  je krajem prosinca prošle godine posađeno 126 stabala vrijednih 14 tisuća eura – točno onoliko koliko je iznosila glavna nagrada.

Tom je prigodom lipički gradonačelnik Vinko Kasana pohvalio djelatnike gradskih ustanova i tvrtki koje su pripremile projekt, kao i brojne volontere za sudjelovanje u akciji. Istaknuo je da ova nagrada predstavlja važan korak za Lipik koji je na najboljem putu prema potpunoj transformaciji u zeleni i zdravi grad, s ciljem promicanja u vodeću oazu zdravlja i rehabilitacije. “Ovakve inicijative i nagrade novi su korak prema izgradnji okoliša koji promiče održivost i gradi identitet Lipika kao mjesta gdje se bez razlike brine o prirodi i ljudima“, poručio je gradonačelnik.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)