Logor Bučje: Trideset i dvije godine od razmjene logoraša i isto toliko godina traganja za istinom

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U organizaciji Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“, upriličen je program obilježavanja trideset i druge obljetnice razmjene logoraša. Zloglasni logor Bučje postojao je od kolovoza 1991. do siječnja 1992. godine, a u tom razdoblju kroz njega je prošlo preko 300 zarobljenika, uglavnom hrvatskih vojnika, ali i hrvatskih civila, među kojima su bili i žene i djeca. Među zatočenicima su bili i civili srpske nacionalnosti koji su se odbili priključiti srpskim paravojnim postrojbama ili su surađivali s Hrvatima – prenosi Požeško-slavonska županija.

Logoraši su držani u nehumanim uvjetima, a mnogi od njih su bili izloženi sustavnom psihičkom i tjelesnom mučenju kojem je podlegao neutvrđen broj zatočenika. U prosincu 1991. godine preostale zatočenike srpske su postrojbe premjestile u logor Stara Gradiška, a slobodu su dočekali u razmjeni izvršenoj 16. siječnja 1992. godine.

Zlata Kranjčić, jedna od logorašica, na obljetnici je podsjetila na teške dane provedene u logoru Bučje, gdje je zajedno s 12 žena spavala u malenoj sobi na hladnom betonu, a uz mučne uspomene, u sjećanjima iz tih dana ostale su i tanke šnite kruha koje su im agresori „davali na kapaljku“.

Povodom 32. obljetnice razmjene posljednjih logoraša, počast svim ubijenim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima u Domovinskom ratu odali su članovi Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“ Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Splitsko-dalmatinske županije te obitelji poginulih i nestalih logoraša, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale te izaslanik Ministarstva obrane, umirovljeni general bojnik Željko Živanović.

Počast su odali i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, izaslanstvo gradova Pakraca i Lipika predvođeno lipičkim gradonačelnikom Vinkom Kasanom zajedno s predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakrac-Lipik, izaslanstvo Grada Daruvara, predstavnici Hrvatske vojske i policije te maratonci Glasnici istine i sudionici 11. Memorijalne utrke Logor Bučje 2024.

U ime Udruge logoraša srpskog koncentracijskog logora „Bučje“, obratila se Ivana Rihter predsjednica udruge i kćerka Bohumila Dostala, nestalog hrvatskog branitelja i zatočenika logora na Bučju.

– Hvala vam što smo se okupili u ovako velikom broju i što na ovaj način čuvamo uspomene na žrtve iz Domovinskog rata. Razmijenjeni logoraši svake godine kao i danas slave svoj drugi rođendan. Moramo pronositi istinu o razmijenjenim logorašima koji su proživjeli pakao u neljudskim i nehumanim uvjetima i preživjeli zahvaljujući samom Bogu. U stalnoj smo potrebi, zbog nezaliječenih rana za našim nestalima i ubijenima, iznova podsjećati javnost zašto se svake godine okupljamo i kakve je sve strahote proživio hrvatski narod. Podsjećam da još uvijek tragamo za 23 nestala logoraša logora Bučje među kojima je i dr. Ivan Šreter – istaknula je Rihtar.

Pripadnik 123. brigade Hrvatske vojske, Josip Širić,  podsjetio je na važan događaj kada je 26. prosinca oslobođeno zloglasno neprijateljsko uporište u Bučju. Istaknuo je također kako se stvari koje su se dešavale u logoru Bučje nikada ne smiju zaboraviti naglasivši da pojedinac koji zna istinu treba tu istinu i izreći.  

Prigodom obljetnice obratio se i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha, stavivši naglasak na istinu o obrambenom Domovinskom ratu koju iznova treba ponavljati.

– Na pamet mi padaju riječi našeg kardinala Franje Kuharića koji je tih ratnih godina rekao kako postoje istine od kojih se ne može odstupiti, postoje granice s kojih se ne može povući i postoje vrijednosti na kojima treba ustrajati. To nam svima treba odzvanjati u ušima u svim trenucima kada se spominjemo naše Domovine, hrvatskih branitelja i naših logoraša koji su ovdje stradali jer su voljeli svoju Hrvatsku. Istina od koje ne možemo odstupiti je da je Hrvatska napadnuta, da se branila i obranila u Domovinskom ratu na častan način. Moramo biti svjesni patnje koja je vidljiva na brojnim licima ovdje i moramo je biti svjesni i kada odemo odavde. Naše kršćanske i hrvatske vrijednosti su te na kojima trebamo ustrajati i zato je dobro da su ovdje danas djeca, da sve čuju i sutra ustraju na svjedočanstvima i očuvanju temeljnih vrijednosti proisteklih iz Domovinskog rata – rekao je Troha.

Trideset i drugoj obljetnici razmjene logoraša nazočili su i učenici osnovnih škola iz Lipika, Pakraca, Sirača i Daruvara koji su se sa svima okupljenima uputili u  Hrvatski dom dr. Franjo Tuđman u Pakracu gdje je nastavljen program i premijerno prikazan dokumentarni film „Magistrala ratnog zločina – Logor Bučje“.

Prije samog premijernog prikazivanja obratila se i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, poručivši kako ministarstvo neće stati dok ne pronađe sve nestale žrtve Domovinskog rata.

– Uvijek u fokusu trebaju biti obitelji koji su ostale iza naših nestalih, a isto tako i obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civila. Oni se susreću s 365 dana gubitka ne znajući sudbinu svojih najmilijih. Ministarstvo hrvatskih branitelja je samo na području logora Bučje provelo preko 70 probnih iskapanja, u prošloj godini na području logora Bučje bili smo 10 puta i nažalost još uvijek tragamo za 24 nestalih. S ovoga mjesta želim pozvati sve one koji raspolažu informacija da ih podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja, a obiteljima poručujem da nikada nećemo stati s potragom – rekla je Paltrinieri.

Zahvalu za očuvanje spomena na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, okupljenima je uputila Anamarija Blažević, gradonačelnica Grada Pakraca, saborska zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Također, uputila je zahvale Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi Republike Hrvatske koji ustraju na pronalasku nestalih što je obiteljima od iznimne važnosti. Spomenula se i riječi dr. Ivana Šretera „Okanite se ludila“ te istaknula kako te riječi upućuje svima onima koji ne cijene žrtvu i pokušavaju izokrenuti istinu, bacajući sjenu na obrambeni Domovinski rat.   

Na samom kraju prigodnim riječima obratili su se i izaslanik predsjednika RH i posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković te predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije i autor dokumentarnog filma Ivan Turudić. Dokumentarni film dio je serijala spomenutog autora, u režiji Gordane Pintarić i produkciji Hrvatskog domoljubnog filma, a u njemu su sažete ispovijesti preživjelih logoraša i članova obitelji nestalih i ubijenih logoraša zloglasnog logora Bučje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *