Lubenica čuva zdravlje očiju, mišića i kostiju, jača imunitet…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nema voća koje bolje gasi žeđ u ljetnim danima koji su pred nama od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće.
Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi te dolaze iz srednje Afrike, a mogu biti duguljaste ili okrugle. Iako ih možemo naći gotovo cijele godine u trgovinama, najbolje ih je ipak jesti ljeti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Na 100 grama imaju tek 30 kalorija te sadrže puno vode, koja nam je ljeti veoma važna, a istodobno su bogate vitaminima A i C te kalijem i magnezijem – prenosi 24 sata.

Iako svi vole hladnu lubenicu, skladištenjem u hladnjaku ona gubi neka svoja svojstva, poput likopena, koji efikasno štiti od bolesti. Ipak, kad je već prerežete, stavite je radije u hladnjak. Visok udio vitamina C u lubenici pomaže imunološkom sustavu te skraćuje vrijeme oporavka od bolesti i smanjuje mogućnost srčanog udara i raka. Citrulin, aminokiselina kojom je bogata lubenica, u tijelu se pretvara u arginin, koji je ključan za dobru cirkulaciju krvi. Lubenica je dobra za opuštanje i oporavak nakon fizičke aktivnosti.

Činjenice o lubenici:
210 mg L-citrulina u 100 g lubenice – U lubenici možete pronaći najveći udio aminokiseline citrulina, koja opušta i širi krvne žile te je važna za erektilnu funkciju
20% – dnevne potrebe za vitaminom C zadovoljeno je sa 180 g lubenice
30 – Odlična je za dijetu jer sadrži tek 30 kalorija
159 kilograma – Prije tri godine izvagali su u Tennesseeju najveću lubenicu na svijetu, težila je čak 159 kilograma, što je 20 kila teže od prijašnje rekorderke
20% – Toliko je manji rizik od moždanog udara jer je lubenica bogata likopenom
1200 – Broj vrsta lubenica koje se uzgajaju u svijetu. Razlikuju se po boji, veličini i obliku, a postoje i vrste bez koštica
40% – Lubenica sadrži 40% manje hranjivih tvari držite li je u hladnjaku
16% – U 150 g je čak 16 posto vitamina C, koji čuva mišiće i kosti
5% – U 150 g je 5 posto vitamina A, koji je važan za zdravlje kože
Podrijetlom iz Afrike – Iako je došla iz Afrike, prvi zapis o lubenici star je 5000 godina, a nastao je u Egiptu, u kojem su lubenicu toliko cijenili da su je stavljali u grobnice kraljeva.
Sastav – Lubenica se sastoji od 92% vode, 6% šećera i 2% vlakna.
Nemojte koru od lubenice bacati u smeće: U njoj je najviše vitamina

Iako koru od lubenice ljudi često bacaju, stručnjaci kažu kako se upravo u njoj nalazi najviše vitamina i hranjivih tvari poput vitamina A, B6 i C te kalija i magnezija. S obzirom na to da kora nije pretjerano ukusna, možete je isjeckati na komadiće i ubaciti u salatu od tunjevine ili piletine. U Americi i Aziji kora lubenice koristi se redovito u prehrani.

Lubenicu prije jela obavezno operite u vodi
Potražite simetričnu lubenicu čija je težina sukladna veličini. Lubenicu uvijek operite prije rezanja jer raste na zemlji i dodiruje ju veliki broj ljudi. Iako vam se čini čistom, kora lubenica često sadrži velik broj bakterija. Važno je da je operete prije rezanja kako se bakterije ne bi proširile na unutrašnjost.

Sjemenke mogu biti odlične za vaše bubrege
Sjemenke lubenice, koje također gotovo svi bacamo, mogu biti za jelo. U Kini se koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za liječenje bubrega. Čaj od svježih sjemenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako da uzmete četiri žlice svježih sjemenki lubenice, izdrobite ih pa kuhate 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svježih sjemenki lubenice treba popiti tijekom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje djelovao, proces ponavljajte više tjedana.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *