Marija Ticl i Elizabeta Marjanović održale koncert “Zlatni glasi”

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U subotu 26. 5. u Starom gradu u Kaptolu održan je drugi, u nizu od pet, koncert klasične glazbe u sklopu prvog izdanja Festival klasične glazbe Kaptol 2024.

Koncert pod nazivom “Zlatni glasi” izvele su mlade, izvanredno nadarene požeške glazbenice: sopranistica Marija Ticl i pijanistica Elizabeta Marjanović, obje trenutno s rezidencijom u Grazu gdje usavršavaju svoje talente. Kaptolačku su publiku počastile vrhunskim izvedbama programa sastavljenog od djela hrvatskih i stranih skladatelja.

Koncert je započeo izvedbom dvaju popijevaka hrvatskog skladatelja Josipa Hatzea “Veče na školju” i ” Moja sudba”, nakon čega je uslijedila dojmljiva izvedba popijevke Franza Schuberta “Gretchen am Spinnrade”, skladana na stihove velike tragedije “Faust” iz pera pjesnika J. W. Göthea.
Uslijedila je izvedba arije “Pace mio Dio” G. Verdija gdje je prikazana velika zrelost, dramatičnost i istančana muzikalnost ovih dvaju umjetnica. Uslijedila je potom cjelovita izvedba ciklusa “Ciganske pjesme” skladatelja Antonina Dvořaka na izvornom češkom jeziku. Ovaj je ciklus od 8 pjesama posebno pripremljen za kaptolački koncert i kaptolačku publiku, kao mali znak pažnje češkoj zajednici koja živi u Kaptolu.
Još je jedna poveznica s Kaptolom ostvarena ljupkom izvedbom skladbe hrvatskog skladatelja Vilka Novaka pod nazivon “Sanak spava” na stihove kaptolačkog pjesnika dr. Napoleona Špuna-Strižića. Skladba je inače napisana za muški zbor i solo baritona, a za ovu ju je prigodu obradio Josip Prajz. Uslijedila je potom popijevka “Music when soft voices die” engleskog skladatelja Rogera Quiltera.
Za kraj su umjetnice publiku počastile izvedbom dvaju skladbi Franza Lehára: “Liebe du Himmel auf Erden” (iz operete “Paganini”) te izrazito srdačna i uspjela izvedba skladbe “Meine Lippen sie küssen so heiß” u kojoj je sopranistica uz izniman pjevački pokazala i prirodni glumački talent.

Koncert je ujedno bio i spomen na kaptolačkog pjesnika Napoleona Špuna-Strižića (1839. -1914.) čije smo birane stihove iz zbirke pjesama “Iz mladieh lietah” (1866.) slušali između svake glazbene točke. U interpretaciji Ljiljane Marić i Mie Raguž čuli smo pjesme:
Raj medj svietom.
Ona pjeva…
Zapjevaj!
Sanak spava liljan, ruža…
Zavičaj
Bog stvori svakom srcu

Festival se nastavlja danas 26. 5. na istoj lokaciji i u isto vrijeme, a koncert pod nazivom Koncert “Petorica vrhunskih” PODIUM BRASS QUINTET izvest će renomirani sastav limenih puhača Podium Brass Quintet . Večeras je u fokusu humorist, kaptolački sin, književnik Vilim Korajac (1839. – 1899.) i njegova vrhunska humoristična pripovijetka “Auvergnanski senatori” u kojoj je na nevjerojatno šaljiv i pomalo podrugljiv način opisao požeško stanovništvo i gradsku vlast u brojnim dogodovštinama.

Festival potom nastavljamo koncertom “Violončelistička senzacija” u četvrtak 30. 5. u Starom gradu u Kaptolu (početak u 19 sati) kada će nam se predstaviti najbolja hrvatska mlada violončelistica, laureatkinja ovogodišnjeg prestižnog natjecanja “Papandopulo” Hana Rabadan uz klavirsku pratnju profesora Krešimira Popovića te gošću Miu Raguž, mladu požešku pjevačku nadu. Koncert će biti obilježen poezijom još jednog pjesnika iz Kaptola, Petra Markovića.
Za završetak Festivala svoj koncert pod nazivim “Mladi klasičari” održat će požeški glazbenici trubači Lovro Ticl i Lovro Čutić, uz požeškog katedralnog orguljaša Mihaela Mojzeša. Koncert će se održati 2. 6. u 19 sati u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla apostola u Kaptolu.
Ulaz na sve koncerte je slobodan!

Tekst i foto: Josip Prajz

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)