Vlašić Iljkić o dugotrajnosti sudskih procesa oko vraćanja djece i međunarodnim otmicama djece

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić rekla je u utorak u Saboru da se prijedlogom zakona propisuje da sudovi svakog stupnja trebaju donijeti odluku u postupcima povratka djeteta u slučajevima protupravnog odvođenja i zadržavanja najkasnije šest tjedana od pokretanja postupka, osim ako zbog iznimnih situacija to nije moguće – prenosi SDP.

No, upozorila je da je Europski sud za ljudska prava uputio niz kritika na dugotrajnost u postupanjima hrvatskih sudova radi vraćanja djeteta pri čemu se nekada rok od šest tjedana premašio na 112 tjedana, a u jednom slučaju na čak 151 tjedan.

“Europski sud za ljudska prava je u više navrata utvrdio kako je bilo više zastoja od strane hrvatskih tijela u postupku u povodu zahtjeva za povratkom djeteta, te kako hrvatska tijela nisu iznijela uvjerljiva obrazloženja o razlozima svoje dugotrajne neaktivnosti. Prije nekoliko mjeseci su osnovani Obiteljski odjeli na Općinskim sudovima, pri sjedištu Županijskih sudova, te ovim putem pozivamo Ministarstvo pravosuđa da razmotri dosadašnje slučajeve međunarodne otmice djeteta i poduzme mjere za unaprjeđenje postupanja kako bi imali što manje kritika Europskog suda za ljudska prava, što znači i manje kršenja ljudskih, odnosno dječjih prava. Kako barem u jednom dijelu specijalizacija sudova pokaže smisao i to na zaštiti najranjivijih, djece, te da specijalizacija ne ostane sama sebi svrha”, rekla je.

Pozvala je Ministarstvo pravosuđa da razmotri dosadašnje slučajeve međunarodne otmice djeteta i poduzme mjere za unaprjeđenje postupanja kako bi imali što manje kritika Europskog suda za ljudska prava.

Vlašić Iljkić je upozorila i kako po podacima nadležnog ministarstva u 2020. godini čak 2083 djece nije ostvarilo svoje pravo na osobne odnose s drugim roditeljem ili ga je ostvarivalo u opsegu manjem od određenog sudskog odlukom zbog manipulativnog ponašanja roditelja s kojim živi.

Uz to, 352 djeteta je bilo izloženo manipulaciji od strane roditelja s kojim ne žive za vrijeme ostvarivanja osobnih odnosa pod nadzorom. Navela je i da je tijekom prošle godine trebalo zastupati 8017 djece u postupcima pred nadležnim tijelima, a jedan skrbnik je u prosjeku godišnje radio na 488 predmeta.

“Klub SDP-a će podržati ovaj Zakon jer se novine u zakonodavstvu usklađuju sa Uredbom, kojom se pospješuju prava i dobrobit djeteta, no kao u svakom dokumentu kojeg ovdje donosimo je pitanje provedbe. Spremnosti našeg pravosudnog sustava, ali i preopterećenosti Centra za posebno skrbništvo, kao i mirno rješavanje sporova koje nije dovoljno prepoznato u javnoj svijesti niti u pravnoj praksi. Na tome treba raditi Vlada i nadležna ministarstva i osigurati sve resurse za provedbu ovog Zakona”, rekla je.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)