Maslačak liječi rak, hepatitis, jetru, bubrege, želudac… Evo kako ga pripremiti

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Početak je travnja i idealno vrijeme za branje maslačka. Uputite se izvan grada, na područja daleko od prometnica i uživajte u prirodi i branju. Cijelu biljku najlakše je ubrati tako da pod njezin korijen zavučete nož i izvučete biljku s korijenom jer su svi dijelovi ove samonikle biljke vrlo ljekoviti. Lišće maslačka (radič) pripremite na salatu. Odlična je kombinacija uz kuhana jaja i krumpir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje špinat i rajčicu.
Osim što ima diuretska svojstva, potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija i smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi, piše AlternativaZaVas. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor različitih minerala i vitamina – prenosi Večernji list.

Stabljike maslačka pospješuju rastvaranje žuči, reguliraju metabolizam te pročišćavaju krv i želudac. Narodna ih medicina preporučuje protiv dijabetesa i mlijeko iz stabljike poznato je za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je “mlijeko” maslačka otrovno, to nije točno i istina je potpuno suprotna. Vrlo je ljekovito. Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. S
ada je pravo vrijeme da zakoračite u prirodu i pribavite si maslačak. Priprema: Uberite oko 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre hladne vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procijedite da ne ostanu mrvice i prebacite tekućinu u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz često miješanje, kuhajte otprilike sat i pol nakon što tekućina proključa. Trebali biste dobiti gušći sirup. Zatim smanjite vatru i dobiveni vrući sirup prelijte u tople staklenke koje ste prije toga sterilizirali. Zatvorite. Sirup je gušće teksture pa se često naziva i medom. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na žličicu. Odličan je i za djecu pa se ne bojte davati ga svojim mališanima svaki dan. Čaj od cvjetova Možete pripremiti i čaj. Uberite cvjetove i osušite ih na zraku. Od osušenih cvjetova napravite čaj i pijte ga uvijek svježe pripremljenog. Možete u njega dodati i med, čime ćete dodatno obogatiti ljekovitost čaja, ali nemojte zaboraviti da se med nikada ne stavlja u čaj dok je vruć niti metalnom žlicom. Koristite drvenu ili plastičnu.

Korijen maslačka liječi rak Da je ova biljka toliko ljekovita, ne tako davno su otkrili i znanstvenici koji su izvijestili da se korijenom maslačka može izliječiti rak. Ako želimo čuvati korijen maslačka, potrebno ga je osušiti. Prije sušenja, korijenje treba pažljivo oguliti i izrezati na jednake manje komadiće. Nakon toga se korijen maslačka suši na svježem zraku. Korijen maslačka raširite na podlozi, na suhom i hladnom mjestu s dobrim protokom zraka. Korijen će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana, a prepoznat ćete da je osušen kada postane krhak pod prstima.
Suhi korijen maslačka zadržava ljekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana, uz čuvanje u staklenci na suhom i tamnom mjestu. Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te potiče bubrege da toksine kroz urin šalju van iz tijela.
Ovaj korijen koristi se i za liječenje mnogih bolesti, poput opstipacije (op.a. zatvor), čisti kožu od akni, edema i slično, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučni kamenac… Korijen maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja, posebno u prevenciji i liječenju različitih bolesti dojki, poput ciste, karcinoma, raznih tumora, nateknutih grudi i problema s dojenjem i majčinim mlijekom.
Da bi se iskoristio puni potencijal korijena maslačka, najbolje ga je koristiti kao dekokciju ili tinkturu, piše Narodnilijek.com Recept za dekokciju je sljedeći: pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice “čaja” dnevno. Čaj od korijena maslačka: Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Pohranite prah za buduću upotrebu. Na dan pijte pola čajne žličice uz čašu vode.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *