Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u RH

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Prigodnom obilježavanju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr. sc. Damir Trut, predstavnici operativnih snaga sustava civilne zaštite i djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite.

„Radi se o danu u kojem obilježavamo važnu granu društveno odgovornog ponašanja, a njeno pravo lice su prije svega njeni ljudi, vi koji njih predstavljate ovdje – profesionalci i volonteri. Dakle, snage i pojedinci koji pružaju pomoć“, rekao je ministar Božinović svim okupljenim djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i njegovih operativnih snaga – Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), Hrvatskog crvenog križa, Hitne medicinske pomoći – kao i drugih organizacija koje se angažiraju po potrebi, kao što su primjerice Hrvatsko društvo protupotresnog inženjerstva, Savez izviđača Hrvatske ili Hitna medicinska pomoć, čestitavši im od srca, kako je rekao, njihov dan – Međunarodni dan civilne zaštite, ujedno i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske.

„Ovaj dan je prilika za podsjetiti se na jedan, globalno i nacionalno, u svakom slučaju društveno važan sustav, koji nas sve skupa okuplja na ideji, promociji i provedbi načela koja nas vode u radu, a to su – načelo humanitarnog i ujedinjenog djelovanja. Hrvatski sustav civilne zaštite kroz niz svojih aktivnosti svakodnevno pokazuje svoje lice humanosti, a posljednji ga je put pokazao prošloga tjedna kad smo se vrlo žurno organizirali u pružanju pomoći napadnutoj Ukrajini i tamo uputili prvu tranšu humanitarne i tehničke pomoći našim ukrajinskim prijateljima“, naglasio je ministar, dodatno istaknuvši kako upravo u posljednje tri godine, otkad je sustav civilne zaštite integriran u Ministarstvo unutarnjih poslova, iz dana u dan svjedočimo o neophodnosti ulaganja i razvijanja sustava civilne zaštite.

Sustav civilne zaštite RH u posljednje je dvije godine pokazao svoju pravu vrijednost, a njegova će uloga, s obzirom na sve aspekte izazova s kojima se suočavamo, biti sve istaknutija i važnija za održavanje i očuvanje suvremenog načina življenja te je ministar Božinović danas u Jastrebarskom s predstavnicima HGSS-a, Hrvatskog Crvenog križa i Saveza izviđača Hrvatske potpisao ugovore o donaciji informatičke, telekomunikacijske i ronilačke opreme, ukupne vrijednosti preko 600 tisuća kuna, nabavljene iz pilot projekta „Zapovjedni sustav nove generacije“ (NICS).

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut uručio je zahvalnice za doprinos razvoju sustava civilne zaštite i pružanje pomoći: Hrvatskom centru za potresno inženjerstvo za izniman doprinos u pružanju potpore u saniranju posljedica potresa koji se dogodio u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji te Vatrogasnoj zajednici grada Jastrebarskog za doprinos u pružanju pomoći prilikom distribucije opreme za saniranje posljedica potresa i potpori kod provedbe mjera zaštite zdravlja od COVID-19.

Nakon potpisivanja spomenutih ugovora i uručenja zahvalnica, ministar Božinović je u društvu ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, dr. sc. Damira Truta obišao bazu operacija sustava civilne zaštite i izloženi prikaz tehničko-taktički zbora u čijem je postroju bilo 70 pripadnika operativnih snaga sustava civilne zaštite (Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatskog Crvenog križa, Saveza izviđača Hrvatske, Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo i Vatrogasne zajednice grada Jastrebarsko).

Današnji program obilježavanja Dana civilne zaštite završio je svetom misom koju je predvodio vojni biskup u Republici Hrvatskoj msgr. Jure Bogdan te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na Mirogoju u znak sjećanja na sve umrle pripadnike civilne zaštite i osobe stradale u akcijama zaštite i spašavanja.

Podsjetimo se, Međunarodni dan civilne zaštite obilježava se 1. ožujka, kada je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1990. proglasila taj datum Međunarodnim danom civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Ujedno je to datum obilježavanja i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, koji se u RH obilježava od 1992. Odlukom Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite Republike Hrvatske te je isti definiran Zakonom o sustavu civilne zaštite.

Sustav civilne zaštite unazad dvije godine suočen je s velikim izazovima, iako još uvijek u procesu reorganizacije, Ravnateljstvo civilne zaštite i cijeli sustav civilne zaštite od samih početaka pojave koronavirusa promtno je poduzimao sve potrebne aktivnosti u cilju suzbijanja širenja virusa. Uloga sustava civilne zaštite u potpori zdravstvenom sustavu je nemjerljiva, pri čemu je naglasak stavljen na aktiviranje nacionalnog i lokalnih stožera civilne zaštite, uspostavu Logističkog centra Ravnateljstva civilne zaštite, sudjelovanje u postavljanju i opremanju dodatnih kapaciteta za potrebe medicinskih ustanova, distribuciju cjepiva i provedbu cijepljenja, pravovremeno i transparentno krizno komuniciranje, kontinuirane nadzore nad provođenjem mjera propisanih odlukama Stožera civilne zaštite RH te međunarodnu suradnju u okviru civilne zaštite.

Svim djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite i pripadnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini čestitamo Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj!

Prenosi Ravnateljsvo civilne zaštite.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *