HPD Gojzerica: 2. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Ove godine po drugi puta u Slavonskom Kobašu i Oriovcu održan je Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara. Ova hvale vrijedna planinarska manifestacija održava se u spomen na hrvatske velikane Antu Premužića (rođenog u Slavonskom Kobašu) i Andriju Štampara (rođenog u Brodskom Drenovcu), a organizator je HPD Gojzerica – Podružnica Oriovac.
Oba velikana vezana su za općinu Oriovac i bližu okolicu, a svojim radom i djelovanjem ostavili su veliki trag u Hrvatskoj i šire. Ante Premužić bio je veliki graditelj te je najpoznatiji po izgradnji svima poznate ”Premužićeve staze” na Velebitu, dok je Andrija Štampar postao svjetski poznati zdravstveni djelatnik iz čijeg udžbenika su učili Kinezi, Amerikanci, Indijci, Švicarci, Nijemci, Rusi i drugi poznati narodi. Manifestacija je započela u 7:30 sati u lovačkom domu u centru Slavonskog Kobaša, gdje su domaćini dočekali i ugostili uzvanike.

Nakon toga pješice su obišli rodnu kuću Ante Premužića, gdje im je profesorica Kristina Nikičić održala poučno predavanje o hrvatskom velikanu. Nakon njenog predavanja nastavili su sa sjećanjima na prošla vremena i okolnosti u kojima se nekad živjelo. Ubrzo su sjeli u autobus i odvezli se do Oriovca, gdje ih je čekao ostatak programa. U centru Oriovca kod vatrogasnog doma planinarima su se obratili: Karlo Tomljenović (općinski vijećnik – organizator), Zoran Ivezić (voditelj Podružnice Oriovac), Antun Pavetić (načelnik općine Oriovac), Matija Jošić (predsjednik općinskog vijeća) i Igor Nađ (predsjednik HPD Cibalija Vinkovci i predstavnik Slavonskih planinara).
Tijekom okupljanja planinara poslužen je tradicionalni planinarski doručak i organiziran je zanimljiv obilazak vatrogasnog muzeja na katu zgrade. Prije polaska na stazu napravljena je zajednička fotografija te je odana počast poginulim hrvatskim braniteljima, kao i poznatim Oriovčanima. Staza je bila dobro markirana za što su najviše zaslužni markacisti Ante Bošnjak i Ivan Miljanović te domaće snage pod vodstvom Miroslava Medunića. Po dolasku na Kasonjski vrh (352 mnv), grupa se odmorila, okrijepila i napravila još jednu zajedničku fotografiju za pamćenje. Nakon toga počelo je spuštanje prema Brodskom Drenovcu i ostacima rodne kuće Andrije Štampara.
Po dolasku u centar Brodskog Drenovca planinari su obišli jedini preostali ”Štamparov bunar”, te područnu školu koja nosi njegovo ime. Prije polaska natrag prema Oriovcu napravljena je i posljednja fotografija, na mjestu gdje uskoro treba nići Memorijalni centar posvećen liku i djelu Andrije Štampara. Jedan dio ekipe odlučio se vratiti autobusom, dok se većina uputila natrag pješice.
Povratak je prošao u ugodnom raspoloženju i razmjeni pozitivnih dojmova, a po dolasku u Oriovac dočekao ih je šator s toplim grahom i pićem za okrijepu umornih planinara.
Ubrzo su podijeljene zahvalnice svim nazočnim društvima i udrugama zaslužnim za organizaciju ove planinarske manifestacije. Nastavilo se veselim druženjem uz tamburašku glazbu i ugodno ćaskanje te obilaskom dobro opremljenih štandova domaćih OPG-ova.
Kao i uvijek svemu lijepome dođe kraj, pa je uskoro došlo vrijeme rastanku. Ovaj rastanak nije bio tužan, zbog očekivanog ponovnog okupljanja na istom mjestu do godine.
HPD Gojzerica – Podružnica Oriovac

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

1 thought on “HPD Gojzerica: 2. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara”

  1. Pingback: 2. Memorijalni pohod: Od Premužića do Štampara – 09.10.2022. g. - Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *