Ministarstvo će požeško kazalište podržati sa iznosom od 31.000,00 eura za programe u 2024. godini

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


U 2024. godini, ukupnim iznosom od 3.079.351,00 eura (23.201.370,11 kuna) Ministarstvo kulture i medija podržat će 586 programa dramske, plesne i izvedbene umjetnosti, odabranih na temelju Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu koji je bio otvoren od 4. rujna do 5. listopada 2023. godine.
S ciljem održivosti, izvedivosti, izvrsnosti te međusobnog umrežavanja programa dodijeljena su sredstava za programe koji se ističu svojom kvalitetom, a osobita pozornost dana je realizaciji premijernog programa javnih (regionalnih) kazališta i privatnih kazališnih družina (umjetničkih organizacija) kao daljnji poticaj decentralizaciji, regionalnom kulturnom razvoju i izvaninstitucionalnoj sceni. Najveći dio sredstava dodijeljen je kategoriji festivala i manifestacija.
Za programe potpore profesionalnoj kazališnoj djelatnosti pristiglo je ukupno 357, a podržana su 283 programa u ukupnom iznosu od 2.112.796,00 eura.
Podržani su programi festivala i manifestacija (osim nacionalnih festivala), programi gostovanja javnih i privatnih kazališta, lokalna organizacija kazališnih gostovanja, godišnji program javnih kazališta (premijere te izvedbe premijernih i repriznih naslova), godišnji program privatnih kazališta (premijere te izvedbe premijernih i repriznih naslova) te ostali programi (kazališno-znanstveni skupovi, natječaji, nagrade i dr.). Osobito su podržani programi suradnje, koprodukcije i umrežavanja, inovativni programi kao i programi za djecu i mlade te inkluzivni programi.
Tako je Gradskom kazalištu Požega za tri prijavljena programa: “Kazališne ljetne večeri”, “Premijerni programi za djecu i odrasle” te “Gostovanja s predstavama” odobren iznos od 31.000,00 eura (233.569,05 kuna) što je najveći iznos do sada dodijeljen požeškom kazalištu i što čini povećanje od gotovo 10.000,00 eura u odnosu na prošlu 2023. godinu.

Potvrda je to kvalitetnog i marljivog rada požeškog kazališta prepoznatnog i od strane Ministarstva kulture i medija – javlja Gradsko kazalište Požega.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)