Obradović: Županica iz Kube „ne vidi „ asistente u nastavi te kako Požeška bolnica prikuplja donacije za liječenje djece??

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Županica je prisvojila amandman SDP-a
Tijekom prošle godine, a nakon zatražene pomoći od strane asistenata u nastavi kojima je Županija poslodavac, klub vijećnika SDP-a je uložio amandman na proračun Požeško-slavonske županije za 2023.g. u kojem smo tražili veća materijalna prava za asistente u nastavi, a u kojem smo predložili način isplate i iznos tako da navedenom isplatom Županija ima što manji trošak, a asistenti što veći primitak. Županica je“ preko noći „ predložila amandman istog sadržaja samo s manjim financijskim pravima te je to prezentirano kao njezin amandaman (isto tako je urađeno i u Gradu Požegi). Mi u SDP-u smo bili svjesni da nam je „ukraden“ amandman i u Gradu i Županiji, ali smo djelomično bili zadovoljni jer smo ipak pomogli tim divnim ljudima, makar ne u mjeri u kojoj smo to tražili. A to što su nam amandmani ukradeni, ništa novo od HDZ-a.

Županica zabija glavu u pijesak (kao noj) nakon upita o regresu
Iako je asistentima u nastavi poslodavac Požeško-slavonska zbog čega su uputili zahtjev za pravo na naknadu prema Zakonu o radu, Županica se nije udostojila niti odgovoriti na njihov zahtjev (prema pisanju u medijima i prema dopisu koji sam dobio od njih). Zbog navedenog su uputili dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem im je potvrđeno da imaju pravo na naknadu za korištenje godišnjeg odmora(regres) i da svoje pravo trebaju ostvariti kod Požeško -slavonske županije.

Za isplatu regresa asistentima u nastavi Županija nema sredstava
Očito je da Županija nije imala namjeru ispoštovati obvezu asistentima u vezi prava na regres, bez obzira na zakonsku obvezu, vjerojatno računajući na to da će asistenti prešutjeti svoje pravo, zbog straha ili neznanja. Međutim očito se Županica u tom preračunala. Tko god ima imalo dodira sa radnim pravom mora znati da će asistenti u nastavi svoje pravo ostvariti mirnim putem , a ako ne da to pravo mogu ostvariti putem Državnog inspektorata uz kaznenu odgovornost Županije i Županice, budući neisplata plaća (ili materijalnih prava radnicima) predstavlja kazneno djelo. U svakom slučaju asistenti moraju dobiti zasluženi regres, samo je pitanje do kada će Županica ignorirati zahtjeve asistenata i pravnu regulativu u Hrvatskoj.

Za reanimacijski stolić u Požeškoj bolnici nema sredstava
Svjedoci smo kako se trenutno provodi humanitarna kampanja u cilju prikupljanju sredstava za reanimacijski stolić za odjel pedijatrije s neonatologijom u Požeškol bolnici, budući je uređaj koji se trenutno nalazi u Odjelu star više od 25 godina te više nije adekvatan i ne odgovara suvremenim smjernicama. Očito navedeni uređaj nije u proračunu naše Županije, možda zbog toga da se našim najmlađim pacijentima pokaže odmah kako naš sustava funkcionira- oni nisu u prioritetu dok ne pokažu svoje stranačke preferencije.

Za besmislena i bespotrebna putovanja Županice ima sredstva
U protekloj godini bili smo svjedoci putešestvija naše Županice na račun naše Županije u New York, Pittsburgh, Detroit, Cleveland, Toronto, Miami, Washington i (šećer na kraju) Havana. Na moj vijećnički upit o svrsi i rezultatima putovanja Županica ( a naročito na osvrt na put u Havanu) je odgovorila da je na tom putovanju sklopila mnoga poznanstva a da je na Kubi proučavala javno zdravstvo. Očito je na Kubi prikupljanje sredstva za zdravstvo humanitarnim akcijama standard koji se primjenjuje evo i u Požeškoj bolnici. Što se tiče poznanstava bilo bi čudno da u toliko gradova nije nekog upoznala, čime je vjerojatno ostvarila osobnu korist, ali što naša jadna Županija treba ima s tim, osim što snosi troškove? Koliki su benefiti za našu Županiju?? Humanitarno prikupljanje sredstava za Odjel pedijatrije po uzoru na Kubu??? Županica ima nove poznanike u svijetu?? Nadam se da se nisu toliko zbližili pa da nas opet očekuje takav put na naš trošak ili da neće opet dobiti želju sklapati poznanstva npr. u Južnu Ameriku (jer tamo ima jako puno Hrvata). Također se nadam da je ova akcija prikupljanja sredstava za bolnicu samo privremeni način financiranja, a ne neki usvojeni obrazac financiranja s Kube, te da ćemo primjenjivati europske standarde financiranja zdravstva.

Županice isplatite naknadu za regres asistentima i financirajte Požešku bolnicu!!!

Ovim putem pozivam županicu Antoniju Jozić da ispuni svoju, prvenstveno zakonsku, obvezu prema asistentima u nastavi u vidu regresa prema odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama, te na taj način spriječi daljnju štetu za Županiju, kada već nema nikakve empatije za ljude koji rade s djecom kojoj je potrebna posebna pažnja. A što se tiče financiranja zdravstvene zaštite, a naročito najmlađih, tražim od Županice financiranje potrebne opremu novcem iz proračuna , kako liječnici ne bi morali moliti donacije za uređaje koji su u standardu vremena u kojem živimo, a ne u standardu od prije 25 godina. I naravno, ako Županica ima volju i nadalje stjecati poznanstva po svijetu, neka to čini o svom trošku.

Gradonačelnik će postupiti kao i Županica

Ovim putem od Županice tražim isplatu materijalnih prava za asistente, koja im pripadaju prema zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru za asistente kojima je Županija poslodavac, a ne i od Gradonačelnika, budući je i Grad Požega poslodavac određenom broju asistenata, jer znam da će Gradonačelnik viriti iza zidna Županije i kada Županica isplati navedena sredstva , isplatiti će ih i Grad Požega.

Predsjednik ŽO SDP-a Požeško slavonske županije

Mitar Obradović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *