Mlada Leona Došen iz Ramanovaca volontirala u Tanzaniji

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Mlada Leona Došen, s područja Općine Kaptol, točnije iz mjesta Ramanovci, prije svega nekoliko tjedana, vratila se s volontiranja iz Tanzanije, koje je trajalo gotovo mjesec dana.

“Na volontiranje u Afriku, točnije u Tanzaniju, Išla sam sa prijateljima koje sam upoznala na putovanju u Americi preko ljeta. Išlo je nas četvero bez udruge ili agencije, sami smo skupljali donacije kako bi pomogli najviše plemenu Hadžabe. Prijateljica je saznala preko jednog čovjeka, za misionara Josipa Brnjića (30g) koji vodi misiju u jednom selu blizu grada Arusha.
Josip je inače iz Slavonskog Broda, ali je u Africi oko sedam godina te se za naše volontiranje dogovorila s njime. Bili smo mu prvi volonteri. Tamo smo proveli gotovo mjesec dana s dosta misionara koji su puno doprinijeli Tanzaniji. Kad smo pitali Josipa šta je najpotrebnije za donijeti tamo, rekao je roba i novac te je svatko od nas napunio dva puna kofera odjeće, što naše, što od donacija koje smo skupili od bližnjih ljudi. Tamo smo kupovali sve potrebne stvari jer su puno jeftinije, a sve smo to dijelili plemenu Hadžabe, pleme koje je zaostalo u vremenu. Nismo očekivali da su toliko stvari jeftine tamo te nam je na kraju ostalo još nešto novca od donacija. Misionora Josipa pitali smo koje je još prijeko potrebna pomoć da ostatak od donacija možemo udijeliti za liječenje ili obrazovanje. Na kraju je donacija otišla dječaku čija je majka slijepa i nezaposlena, na način da mu je plaćeno školovanje, odnosno cijela osnovna škola. Dječakovoj majci plaćeni su tretmani za dijabetes, a pomoć je otišla i 16-godišnjoj djevojci za porođaj.

Kad me prijatelj pitao da idem s njima u Afriku, bila sam malo skeptična jer znam da se treba cijepit, ali na kraju kad je rekao da idemo volontirati i pomoći ljudima, pristala sam i sad sam mu zahvalna na pozivu i prilici da budem dio ove priče” – završila je Leona.

U Tanzaniji je trenutno sada još jedna mlada dama s područja Požeško-slavonske županije, točnije s područja Grada Pleternice o kojom ćemo uskoro pisati.
Lijepo je da u mladim ljudima postoji volja i svijest za pomoć najpotrebnijima.

Nekoliko fotografija s Leoninog volontiranja možete vidjeti u nastavku.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)