Mladi poduzetnici Obrtničke škole Požega pobjednici natjecanja Turistički laboratorij

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Na Fakultetu ekonomije i turizma ”Dr. Mijo Mirković” 12. i 13. rujna 2023. godine organizirano je natjecanje učenika srednjih škola ,,Turistički laboratorij” koje se provodi u sklopu projekta ,,KLIK Pula – Centar za Kompetentno cjeloživotno razvijanje Inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma Pula”.

Edukacijski ciklus Turističkog laboratorija definiran je kao samostalni rad timova od četiri učenika i jednog mentora (nastavnik matične škole) u oblikovanju poduzetničke ideje i razradi poslovnog plana u sektoru turizma i ugostiteljstva. Natjecanje je tijekom dvodnevnog programa okupilo 44 učenika organiziranih u 11 timova koje su pratili i savjetovali njihovi mentori. Učenici i mentori dolaze iz sljedećih srednjih škola: Hotelijersko – turistička škola Opatija, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Obrtnička škola Požega, Ugostiteljsko – turistička škola Osijek, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, Srednja strukovna škola Vinkovci, Srednja škola Zabok, Strukovna škola Virovitica, Srednja škola Mate Blažina Labin.

Prvi dan natjecanja posvećen je radionicama u sklopu kojih su mentori timova i profesorice sa FET-a, dr. sc. Roberta Kontošić Pamić i dr. sc. Adriana Galant, vodili učenike kroz proces izrade ideje i poslovnog plana. Razvijeno je 11 sjajnih ideja koje su 13. rujna prezentirane stručnom žiriju. Žiri su činile predstavnice Fakulteta ekonomije i turizma ”Dr. Mijo Mirković”, dr. sc. Roberta Kontošić Pamić, dr. sc. Adriana Galant, izv. prof. dr. sc. Tamara Floričić , izv. prof. dr. sc. Iva Slivar, te predstavnice Maistre d.d., Annabelle Učkar Marušić, i Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., Jasenka Kapularin. Poseban naglasak stavljen je na inovativnost i kreativnost ideja, a sve prezentirane ideje konceptom i sadržajem pokazale su veliki potencijal budućih mladih stručnjaka.

Na velikom finalu Turističkog laboratorija koje je održano 13. rujna, odabrane su najbolje poduzetničke ideje, a najbolji timovi dobili su vrijedne nagrade:

  1. mjesto osvojili su učenici Ines Đogolović, Lana Adžaga, Lara Katušić i Petar Vrgoč iz Obrtničke škole Požega, a pod mentorstvom nastavnice Marijane Levar. Nagrađeni su sa 4 električna romobila;
  2. mjesto osvojili su učenici Andi Licitar, Jakob Fabijanić, Riad Rustemi i Sarah Sokolji iz škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Nagrađeni su s 4 pametna sportska sata;
  3. mjesto osvojili su učenici Ivano Kolobarić, Ivan Smolčić, Luka Krajinović i Roko Mečić iz srednje strukovne škole Vinkovci. Nagrađeni su s 4 para bluetooth slušalica.

Učenici i njihovi mentori tijekom svog boravka u Puli razgledali su centar grada ali i ruralni dio Istre. Uživali su u gastro ponudi jednog lokalnog obiteljskog agroturizma i time se upoznali sa načinom života u Istri i primjerima održivog turizma izvan urbanih područja.

Marijana Levar 
Obrtnička škola Požega 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)