Mogu li se Požežani nadati novoj tržnici u mandatu aktualne vlasti?

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Tržnica je posebno izdvojeni i uređeni prostor namijenjen za trgovinu prehrambenim i neprehrambenim proizvodima, voćem, povrćem i ribom.
Tržnica može biti natkriveni ili otvoreni prostor sa stolovima na tržnici na kojima je izložena roba koja se pušta u prodaju.
Stolovi na tržnici su ovisno o vrsti robe koja se prodaje opremljeni vagom, blagajnom i istaknutim cijenama proizvoda.
Na tržnici je, za razliku od ostalih trgovina i trgovačkih centara dozvoljeno pogađanje između kupaca i prodavatelja za što povoljniju cijenu.

Tako postoje zelene tržnice, riblje tržnice i svaštarnice (tzv. buvljaci) i da ne duljimo tako i u gradu Požegi postoji “Gradska tržnica.”
Jedan od predizbornih aduta raznoraznih političkih opcija i pretendenata za obnašanje vlasti u gradu Požegi unazad desetak godina je svakako i čvrsto obećanje građanima oko izgradnje nove Gradske tržnice.

Istine radi, jedno takvo obećanje dao je prije desetak godina tada aktualni gradonačelnik gospodin Zdravko Ronko.
No, tadašnji gradonačelnik Ronko je to svoje “obećanje” potkrijepio i građanima prezentirao idejno rješenje nove Gradske tržnice. Radilo se, koliko nam je poznato o inačici jedne moderne i funkcionalne tržnice koja bi zadovoljila sve potrebe grada veličine kao što je Požega. Rekli bi da je lokacija nove tržnice bila pomno odabrana, a radilo se kako smo informirani o gradskoj parceli uz Priorljavsku i Primorsku ulicu (u blizini pružnog prijelaza).
Lokacija je to koja omogućuje dobar pristup iz više prometnih pravaca, mogućnost velikog parkirališnog prostora, lokacija je to u blizini željezničkog i autobusnog kolodvora i ono vrlo bitno izvan užeg središta grada.

No, tada dođoše lokalni izbori, a što se dalje dogodilo, poštovane čitateljice i čitatelji, svi dobro znate.

Isto tako, svi mi dobro znamo da se od tada promijenilo neko vladajućih garnitura, ali oko tržnice nikakvih događaja niti pomaka nije bilo.
Bila je tako priča o izgradnji nove tržnice na postojećoj lokaciji, spominjana je tu čak i podzemna garaža, no sve je to ostalo na razini samo glasina i predizborne priče. Ne možemo ne spomenuti nama 12 kilometara udaljen gradić Pleternicu. Ne možemo zažmiriti na činjenicu da je Pleternica izgradila koristeći se sredstvima europskih fondova ne nešto preveliku, ali za grad Pleternicu gotovo idealnu tržnicu.

No, razumno vodstvo Grada Pleternice procijenilo je da je ipak Gradska tržnica potreba većeg broja građana od izgradnje ili rekonstrukcije jednog nogometnog igrališta na kojem se jednom u dva tjedna okupi recimo tristotinjak ljudi, zaljubljenika u nogomet.
Da, ne bi netko krivo razumio da mi imamo nešto protiv sporta, ne naprotiv.

Ovim samo želimo ukazati na različit pristup infrastrukturnih prioriteta čelnih ljudi naša dva susjedna grada.

I tako je rekonstrukcija i adaptacija stadiona NK Slavonija postala prioritet aktualne vlasti, dok za tržnicu i dalje ima vremena.

Da stvar bude gora, pogledali smo i tržnicu u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.
Usudili bismo se reći da požeška tržnica za nabrojanim ne zaostaje nekoliko desetaka godina, već nekoliko stoljeća.

Luka Ibrišimović Sokol
protjera Turke iz Požege još daleke 1689. godine., a današnja tržnica (otvoreni dio), rekli bi “ruku na srce” još uvijek podsjeća na “tursku mahalu”.

Složeno je tu nekoliko štandova (još uvijek na zemljanoj površini iako smo dobrano zakoračili u 21. stoljeće) na kojima se prodaje svega i svašta, a uredovni dani u tjednu su četvrtak i subota. Podsjećamo da tržnice nisu samo mjesta gdje se odvija samo kupoprodaja nekih roba ili proizvoda, već su to tradicionalno mjesta okupljanja i susreta većeg broja osoba.

Iz planova aktualne vlasti, ne može se jasno iščitati je li izgradnja nove ili rekonstrukcija postojeće tržnice u bilo kojem prioritetu uvrštena u njihov četverogodišnji mandat. Je li problem tržnice možda nekako ili nečim povezan uz prometno rješenje Trga Svetog Trojstva koji u mandatu prethodne vlasti ostade samo na pokušaju rješenja?

Na sve to nemamo odgovor.

Imamo, novu knjižnicu, imat ćemo uskoro novi-stari muzej, dobit će i naš trećeligaš novi stadion, najavljeni su tu i novi vrtići, škole…, a mi zapeli za tržnicu.

Fotografije “Gradske tržnice” možete pogledati u nastavku:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika