„Moje zdravlje, moje pravo“ – obilježen svjetski dan zdravlja 2024.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Svjetski je dan zdravlja kroz provjeru rizičnih faktora obilježen u cijeloj Požeško-slavonskoj županiji.

U Požegi su danas građani u Ulici sv. Florijana mogli bez troška provjeriti različite rizične faktore svog zdravlja. Ostali punktovi mjerenja bili su u Pleternici, Kutjevu, Velikoj i Čaglinu – prenosi Grad Požega.

Preglede su u šetališnoj zoni proveli studenti šeste godine medicine iz Zagreba predvođeni doc.dr.sc. Marijetom Majer i asistenticom mag.ing. Sofijom Ivanović. U inicijativi su sudjelovale patronažne sestre Doma zdravlja i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo.

Akciju su podržali i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije dr. med.vet Mato Matijević, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije dipl.iur Marijan Višaticki i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije dipl.iur. Fabijan Barišić.

Specijalistica javnog zdravstva, Voditeljica službe za javno zdravstvo Jasmina Kovačević iz Zavoda za javno zdravstvo objasnila je primarne ciljeve ove akcije i pozvala sve građane da krenu sa kontrolama rizičnih faktora već u četrdesetima.

„Obilježavamo Svjetski dan zdravlja, to je ujedno i prigoda da svi naši sugrađani prekontroliraju svoje brojeve; visinu, težinu, indeks tjelesne mase, tlak, vrijednosti šećera u krvi, sve ono što jesu najveći rizični čimbenici kada je zdravlje u pitanju i kronične nezarazne bolesti. “

Od borbe protiv zaraznih bolesti do rješavanja izazova mentalnog zdravlja i promicanja zdravih stilova života, Svjetski dan zdravlja potiče suradnju između vlada, zdravstvenih radnika, vođa zajednice i pojedinaca kako bi se postigao cilj zdravijeg i pravednijeg svijeta. Poražavajuće je da čak trećina svjetske populacije nema odgovarajući pristup zdravstvenoj zaštiti. Dan zdravlja osvještava problematiku nedostupnosti zdravstvene zaštite u cijelom svijetu. Ističe se temeljno pravo svake osobe da uživa najviši mogući standard zdravlja i naglašava se  kolektivna odgovornost za rad na postizanju tog cilja.

Ovogodišnja krilatica svjetskog dana zdravlja „Moje zdravlje, moje pravo“, odabrana je zbog činjenice kako je pravo na zdravlje osnovno ljudsko pravo.

Svi građani  Republike Hrvatske imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, premda je ona dostupna pod različitim uvjetima. Ovogodišnji svjetski dan zdravlja apelira na potrebu osiguravanja pristupa zdravstvenim uslugama svima, bilo gdje i bilo kada.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *