“More bećarca” stvara nove baštinike pleterničke tradicije: “Muzej bećarca ima svijetlu budućnost”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Izuzetno me veseli uključivanje naših mališana u baštinske priče. To nam daje vjetar u leđa da sve ono što radimo s ciljem očuvanja baštine, a ponajprije mislim na uspostavu Muzeja bećarca, ima svijetlu budućnost i svoje nasljednike koji će ju čuvati za naraštaje koji dolaze te sa posebnim žarom prenositi gostima Pleternice – kaže Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice
Mali projekti koji imaju za cilj osnaživanje lokalne zajednice pravi su giganti u simboličnom smislu. U Pleternici se od zime provodi novi, zanimljivi projekt Javne ustanove Pleternica pod nazivom „More bećarca“. Financiran je sredstvima Zaklade „Hrvatska za djecu“, a cilj mu je motiviranje djece za učenje tradicijskog izražavanja putem bećarca te upoznavanje s nematerijalnom kulturnom baštinom Slavonije – prenosi Grad Pleternica.

Prva faza projekta obuhvaćala je održavanje edukativnih predavanja u osnovnim školama na području Grada Pleternice u kojima učenici uče o bećarcu, narodnim običajima i nošnjama, tradicijskim instrumentima. Nakon predavanja u školama krenula je sljedeća faza projekta u kojoj je skupina zainteresiranih učenika pohodila pjevačke i dramske radionice na kojima su saznali što je to tradicijska glazba i bećarac te su uvježbavali prikladni igrokaz, plesanje slavonskih kola i pjevanje bećarca uz kreativno druženje.

– Djeca su redovno dolazila na radionice i probe te su odlučno prihvaćali nove izazove. Načinili su slavonski kalendar sa ilustracijama običaja kroz godinu. Naučili su igrokaz pod naslovom „More bećarca“ u kojem, između ostalog, izvode slavonski bećarac i pjesmu-kolo „Sad ću pjevat što istina nije“ uz pomalo zaboravljenu tamburu samicu, koja je nabavljena i financirana od strane Zaklade – naveo je voditelj aktivnosti i radionica Mario Katić te dodao kako su djeca krunu svog rada imali na ovogodišnjem dječjem tamburaškom festivalu Cvjetići glazbe koji je jedinstven kao takav u Hrvatskoj.

Kao i svi projekti tako je i ovaj pod budnim okom čelnih ljudi grada stoga ne čudi da i gradonačelnica Pleternice, Marija Šarić dijeli zadovoljstvo s brojnim mališanima koji su uključeni u projekt.

– Možda nismo niti svjesni svih aktivnosti koje djeca imaju na izboru u našoj Pleternici. Uistinu što kroz redovan rad škole, vrtića, sportskih udruga pa i ovakve projekte dajemo priliku djeci da izaberu u čemu žele sudjelovati. S tog naslova izuzetno me veseli uključivanje naših mališana u baštinske priče. To nam daje vjetar u leđa da sve ono što radimo s ciljem očuvanja baštine, a ponajprije mislim na uspostavu Muzeja bećarca, ima svijetlu budućnost i svoje nasljednike koji će ju čuvati za naraštaje koji dolaze te sa posebnim žarom prenositi gostima Pleternice – kaže Šarić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika