Na današnji dan 1210. godine prvi put se spominje Požeška županija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Davne 1210. godine na današnji dan, u darovnici Andrije II. Arpadovića templarima, prvi put u povijesti spomenuta je “Cimitatus Pozega” – Požeška županija. Godinu nakon, 1221. godine, požeški župan spominje se među kraljevskim velikašima, a tvrđava koja je sagrađena  vjerojatno još u 11. stoljeću bila je županijsko središte, a zatim i velikog vlastelinstva – prenosi Požeško-slavonska županija.

Tvrđava i vlastelinstvo su oko 1235. godine ponovno u rukama kralja, odnosno hercega Andrije, a od sredine 13. do početka 15. stoljeća županija je bila smatrana posjedom ugarskih kraljica.

Dio Slavonije koji nije ušao u Vojnu krajinu nakon 1732. godine bio je podijeljen na četiri okruga: Virovitica, Požega, Valpovo i Osijek, s dva grada, Požegom i Osijekom, a kako je carica Marija Terezija obećala obnovu slavonskih županija, 1745. godine obnovljeno je županijsko uređenje Slavonije formiranjem Virovitičke, Požeške i Srijemske županije.

Nakon svih navedenih događaja 1790. godine dolazi do obnove županija i njihovog rada prema ustroju iz sredine 18. stoljeća, a donošenjem novog zakona i nakon uspostave hrvatske države u prosincu 1992. godine dogodila se najnovija obnova županija u Hrvatskoj. Ponovno osnivanje županija u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj uslijedilo je 1993. godine te se kao Dan Požeško-slavonske županije proslavlja 14. travnja u spomen na konstituirajuću sjednicu Županijske skupštine.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *