Na današnji dan 1210. godine prvi puta se spominje Požeška županija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

“Comitatus de Posega” odnosno Požeška županija jedna je od najstarijih županija u Republici Hrvatskoj koja se prvi puta spominje 13. siječnja 1210. godine u darovnici Andrije II. Arpadovića templarima, a pisanu povijest naše županije možemo pouzdano pratiti još od srednjeg vijeka.

Požeški župan prvi puta spominje se 1221. godine među kraljevskim velikašima, u ispravi Andrije II., a tvrđava koja je sagrađena vjerojatno još u 11. stoljeću bila je županijsko središte, a zatim i središte velikog vlastelinstva. Tvrđava i vlastelinstvo oko 1235. godine ponovno su u rukama kralja, odnosno hercega Andrije, a od sredine 13. do početka 15. stoljeća županija je bila smatrana posjedom ugarskih kraljica koje su postavljale župane i ubirale sve državne prihode.

Od kraja 14. stoljeća, teritorij Požeške županije izložen je provalama osmanlijskih četa, koje su na prostoru bivše, srednjovjekovne županije, ustanovile Požeški sandžak, a teritorij županije osvajaju 1537. godine. Nakon rata za oslobođenje i mira u Srijemskim Karlovcima teritorij srednjovjekovne Požeške županije bio je oslobođen, međutim, umjesto obnove županijskog uređenja, oslobođeno područje bilo je podređeno dvojnoj, komorsko-vojnoj upravi te je tek u studenom 1845. godine požeška županija ponovno obnovljena nakon izgona Osmanlija.

Onaj dio Slavonije koji nije ušao u Vojnu krajinu, nakon 1732. godine bio je podijeljen na četiri okruga: Virovitica, Požega, Valpovo i Osijek, s dva grada: Požegom i Osijekom, a kako je carica Marija Terezija obećala obnovu slavonskih županija, 1745. godine obnovljeno je županijsko uređenje Slavonije formiranjem Virovitičke, Požeške i Srijemske županije.

Nakon svih navedenih događaja, 1790. godine dolazi do obnove županija i njihovog rada prema ustroju iz sredine 18. stoljeća, a donošenjem novog zakona i nakon uspostave hrvatske države, u prosincu 1992. godine dogodila se najnovija obnova županija u Hrvatskoj te je 1993. godine Požeško-slavonska županija ponovno obnovljena sa sjedištem u gradu Požegi.

Izvor: Gradski muzej Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika