Na današnji dan 1210. godine prvi puta u povijesti spominje se Požeška županija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


“Comitatus de Posega“ – Požeška županija, prvi puta u povijesti spominje se na današnji dan 1210. godine u darovnici Andrije II. Arpadovića templarima, a pisanu povijest jedne od najstarijih županija u Republici Hrvatskoj pouzdano možemo pratiti još od srednjeg vijeka.

Tvrđava koja je sagrađena  vjerojatno još u 11. stoljeću bila je županijsko središte, a požeški župan prvi puta spominje se u ispravi Andrije II. 1221. godine među kraljevskim velikašima. Oko 1235. godine tvrđava i vlastelinstvo ponovno su u rukama kralja, odnosno hercega Andrije, a od sredine 13. do početka 15. stoljeća županija je bila smatrana posjedom ugarskih kraljica koje su postavljale župane i ubirale sve državne prihode.

Onaj dio Slavonije koji nije ušao u Vojnu krajinu nakon 1732. godine bio je podijeljen na četiri okruga: Virovitica, Požega, Valpovo i Osijek, s dva grada: Požegom i Osijekom, a kako je carica Marija Terezija obećala obnovu slavonskih županija, 1745. godine obnovljeno je županijsko uređenje Slavonije formiranjem Virovitičke, Požeške i Srijemske županije.

Nakon svih navedenih događaja 1790. godine dolazi do obnove županija i njihovog rada prema ustroju iz sredine 18. stoljeća. Požeška županija ponovno je obnovljena u studenom 1845. godine nakon izgona Osmanlija, a donošenjem novog zakona i nakon uspostave hrvatske države u prosincu 1992. godine dogodila se najnovija obnova županija u Hrvatskoj te je 1993. godine Požeško-slavonska županija ponovno obnovljena sa sjedištem u gradu Požegi.

Izvor podataka: Gradski muzej Požega, http://darhiv.ffzg.unizg.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)