Na današnji dan 1991. predan Dom JNA, Ante Božić i Ranko Lovrić odigrali ključnu ulogu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na današnji dan 14. rujna 1991. godine predan je Dom Jugoslavenske narodne armije u Slavonskoj Požegi, zgrada današnjeg Veleučilišta u Požegi. Svega dan prije toga, okružena je današnja Vojarna 123. brigade HV Požega, tadašnja kasarna “Nikole Demonje” koju je okupator JNA predao tek četiri dana kasnije, točnije 17. rujna 1991. godine.
U noći sa 16. na 17. rujan došlo je do velike izmjene vatre, što je također utjecalo na predaju kasarne u ruke pobjedničke Hrvatske vojske.

Zapovjednik Doma JNA bio je Kapetan 1. klase Šime Barić koji se u Domu nalazio s postrojbama osiguranja doma. Pregovore je vodio pokojni Ante Božić a pregovori su završili vrlo brzo i mirno. U pregovorima te subote 14. rujna 1991. godine u poslijepodnevnim satima Dom JNA je predan, a u pregovorima je uz pokojnog Božića ispred policije sudjelovao i Ranko Lovrić.
Zgrada Doma JNA odnosno današnjeg Veleučilišta u Požegi građena je nakon 2. Svjetskog rata, točnije početkom 40-ih te do kraja 50-ih.
Izgled, odnosno konstrukcija zgrade konstruirana je i izgrađena u obliku slova T što se i danas može vidjeti iz zraka. Slovo T je predstavljalo oznaku nadimka Tito – Josipa Broza, predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
Izvor: Umirovljeni bojnik Mario Kalan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *