Na današnji dan prije 160 godina rođen je Požežanin Julije Kempf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Jedan od najpoznatijih Požežana, Julije Kempf, rođen je u Požegi 25. siječnja 1864. godine. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Požegi, a Učiteljsku školu u Zagrebu.

Obnašao je mnoge dužnosti, a područja njegova zanimanja i aktivnosti bila su raznolika. Bio je izvrstan pedagog, učitelj, spisatelj, kulturni i društveni radnik. Do kraja života Kempf je napisao više od 400 stručnih članaka, kao i nekoliko desetaka monografija koje su iznimno važne za kulturnu povijest grada Požege. Najpoznatija mu je opsežna monografija Požega (1910), u kojoj je opisao zemljopisne značajke i povijest grada i njegove okolice od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. Zbog znanstvene utemeljenosti i tematske širine djelo je i danas polazištem za istraživanje Požeštine.

Bio je glavni promicatelj kulturnih i prosvjetnih aktivnosti u Požegi, a na njegov je poticaj osnovan Gradski prosvjetni odbor, koji je organizirao predavanja, analfabetske tečajeve i skupljao knjige za gradsku knjižnicu, a 1924. osnovao je Gradski kulturno-historijski muzej (danas Gradski muzej Požega), kojega je bio prvi kustos i ravnatelj do 1934.

Umro je 8. lipnja 1934. godine u Požegi. Na rodnoj kući podignuta je spomen – ploča s njegovim likom, a ulica u kojoj se nalazi nosi njegovo ime, kao i osnova škola u kojoj je radio i bio ravnatelj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *