Na današnji dan u Požegi je rođen pjesnik Dobriša Cesarić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Na današnji dan u Požegi je 1902. godine rođen pjesnik Dobriša Cesarić. U književnosti se Cesarić prvi put, kao četrnaestogodišnjak, pojavio 1916. godine pjesmom “I ja ljubim” koja je objavljena u zagrebačkom omladinskom listu Pobratim. Prvu zbirku pjesama Lirika objavljuje 1931. godine i za nju dobiva nagradu Jugoslavenske akademije. Surađuje u mnogim listovima i književnim časopisima, kao što su: Pobratim, Književna republika, Savremenik, Kritika, Hrvatska revija, Vienac… Objavljivao je i književne prikaze, a njegova poezija i danas je omiljena u širokim čitateljskim krugovima. Svi, pa čak i oni koji nisu ljubitelji čitanja znaju bar jedan Cesarićev stih, pa se uz mnoštvo kapi “Slapa” njegove himne o zajedništvu, “Voćka poslije kiše” i danas njiše u mnogim srcima. Pjesničko djelo Dobriše Cesarića sadrži desetak knjiga pjesama i prepjeva. Umro je 18. prosinca 1980. godine u Zagrebu.

Cesarić nam u svojim pjesmama ostavlja bogato nasljeđe simbolističko-impresionističke poezije vješto ugrađene u svoje iskaze koji se, na prvi pogled, čine jednostavnim, no, zapravo su rečenično zgusnute akustičke i vizualne impresije, rečenično iskazane spoznaje o životu i raskošne slike.

Osnovna škola „Dobriša Cesarić“ u Požegi tradicionalno obilježava godišnjice rođenja svečanim polaganjem vijenca na spomen-ploču pjesnikove rodne kuće. Ove će godine 10. siječnja, s kulturno-umjetničkim programom učenika literarne skupine, biti obilježena 120. obljetnica pjesnikova rođenja, uz prisjećanje na ovog velikana hrvatske riječi.

Izvor: Grad Požega

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika