Na konferenciji u Europskom parlamentu u Bruxellesu sudjelovalo nekoliko predstavnika iz PSŽ

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


U organizaciji Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Karla Resslera i Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, povodom 95. godišnjice Škole, u Briselu je održana konferencija o javnom zdravlju i načelima Andrije Štampara, oca suvremenog javnog zdravlja – prenosi Požeško-slavonska županija.

Konferenciji naziva „Public health and future of healthcare“ koja je okupila hrvatske, europske i svjetske znanstvenike i dužnosnike, uz zastupnika Karla Resslera, prisustvovali su i ravnateljica Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Mirjana Kujundžić Tiljak, potpredsjednica Komisije Dubravka Šuica, akademik Zvonko Kusić, stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Irena Andrassy, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i brojni drugi predstavnici akademske zajednice.

„Andrija Štampar bio je vizionar ispred svog vremena. Velike globalne promjene izazvane posljedicama pandemije koronavirusa, ponovno su označile važnost i ulogu javnog zdravstva u Hrvatskoj i Europi. Upravo zato, u povodu 95. obljetnice osnutka Škole narodnog zdravlja, odali smo posebno priznanje ulozi ideologa moderne zdravstvene politike”, rekao je Ressler.

„Izazovi u javnom zdravstvu ponekad prelaze državne granice, a često znaju biti i globalne prirode, poput pandemije. Štampar je u percipiranju javnozdravstvene problematike bio daleko ispred svog vremena, shvaćajući što je to istinski zdrav pojedinac i istinski zdravo društvo.“, zaključila je ravnateljica Kujundžić Tiljak.

„Andrija Štampar rođen je u Brodskom Drenovcu, u Požeško – slavonskoj županiji. Znanstvenik je svjetskog glasa, utemeljitelj javnozdravstvene medicine i jedan od osnivača Svjetske zdravstvene organizacije – WHO-a. Zahvaljujem se zastupniku Ressleru i ravnateljici Kujundžić Tiljak na organizaciji ove konferencije kojom se, između ostalog, osvještava o neprocjenjivom doprinosu Andrije Štampara cijelom čovječanstvu.“, rekla je županica Jozić.

Zahvaljujući doktoru Štamparu i njegovoj strategiji tadašnja država, u jednom razdoblju između dva svjetska rata, smatrana je uzorom u pogledu politika javnog zdravstva. Zahvaljujući Štamparu, u to doba uspostavljen je veliki broj institucija i tijela javnog zdravstva.

Poruke oca suvremenog javnog zdravstva aktualnije su nego ikada do sada, dok je zadatak novih generacija znanstvenika i stručnjaka jest osvijestiti i proširiti njegov znanstveni doprinos javnom zdravstvu, politički i upravljački jednom od osjetljivijih područja suvremenih država Zapada.

Iz Požeško – slavonske županije na konferenciji su uz županicu Antoniju Jozić, prisustvovali i gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, ravnatelj požeške bolnice Ivan Vukoja te Maja Petrović, pročelnica za društvene djelatnosti u Gradu Požegi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *