Ubuduće na Policijskoj akademiji školovanje i razrednog odjela pravosudne policije

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Na temelju Sporazuma, na Policijskoj akademiji od iduće školske godine ponovno će se obrazovati i budući zaposlenici Uprave za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa i uprave
Od školske godine 2022./2023. na Policijskoj akademiji uz buduće policajce školovat će se i jedan razredni odjel budućih službenika pravosudne policije. Policijska škola „Josip Jović“ objavila je natječaj za upis 100 učenika za stjecanje strukovne kvalifikacije za zanimanje policajac/policajka u 2022./2023. godini za potrebe MUP-a i 25 učenika za potrebe Ministarstva pravosuđa i uprave. Proizlazi to iz Sporazuma o suradnji koji su prije nekoliko dana potpisali dvojica resornih ministara, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica – prenosi SPPH.

Policijska akademija i Ministarstvo pravosuđa dosad su u dva navrata surađivali vezano za obrazovanje službenika pravosudne policije: od 1985. do 1999. i od 2011. do 2013. godine. Model obrazovanja od 1985. do 1999. godine uključivao je poseban odjel učenika koji su nakon školovanja odlazili na rad u Ministarstvo pravosuđa, u zatvorski sustav, na radno mjesto pravosudni policajac. Program obrazovanja za te učenike trajao je dvije školske godine, kroz III. i IV. razred srednjoškolskog obrazovanja, kao i program budućih policajaca, a obrazovali su se prema temeljnom Nastavnom planu i programu za zanimanje policajac, uz dodatne predmete vezane za specifičnost njihovog zanimanja –tretman osoba lišenih slobode, osiguranje i pravni okvir poslova pravosudne policije.

Prema tom će se modelu školovati i 25 učenika trećeg razreda srednje škole koji na natječaju budu primljeni kao kandidati Ministarstva pravosuđa i uprave. Ti budući službenici pravosudne policije bit će smješteni u domu Policijske akademije, uz svoje kolege kandidate Ministarstva unutarnjih poslova, i imat će jednaka prava i obaveze.

„Četveromjesečni tečaj prema kojem se trenutno obrazuju pravosudni policajci dobar je, ali smatramo da bismo sustavnijim, dvogodišnjim obrazovanjem pravosudnih policajaca na Policijskoj akademiji, gdje bi polaznici imali mogućnost proći i policijske predmete, dobili kvalitetniji i bolje osposobljen kadar“, rekla je o suradnji Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva pravosuđa i uprave na području obrazovanja ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.

Uz napore i entuzijazam obiju strana svega nekoliko mjeseci nakon toga prvog radnog sastanka sve je spremno za upis novog naraštaja policajaca/policajki koji će svoju buduću karijeru graditi unutar kaznenog sustava. Pritom će to biti prilika da se budući policijski službenici i službenici pravosudne policije bolje upoznaju i dodatno povežu, kao prirodni partneri u sustavu provedbe zakona.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *