Na požeškom Veleučilištu održana 8. Međunarodna konferencija „Vallis Aurea“ 2022.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Povodom osnivanja Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi, požeško Veleučilište domaćin je 8. Međunarodne konferencije „Vallis Aurea“ 2022. s fokusom na turizam i ruralni razvoj na kojoj je glavna tema upravo „Izazovi suvremenog turizma: ruralno-održivo-digitalno” – prenosi Požeško-slavonska županija.

Na ovogodišnjoj konferenciji sudjeluje više od 60 autora iz renomiranih institucija sa znanstvenim i stručnim člancima, a cilj ovog događaja je okupiti sve relevantne društvene, obrazovne i gospodarske subjekte kako bi kroz konstruktivnu raspravu pronašli rješenja trenutnih problema i kreirali nove ideje za razvoj turizma.

Organizatori konferencije su Veleučilište u Požegi, DAAAM International Vienna te Ekonomski fakultet Uzhhorod, a uz dekana požeškog Veleučilišta Borislava Miličevića, programu konferencije prisustvovali su i brojni uzvanici među kojima i županica Antonija Jozić, prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Robert Raponja, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, predstavnici Ministarstva turizma te lokanih turističkih zajednica.

Proces europskih integracija iznjedrio je institucionalnu, gospodarsku, političku i kulturnu suradnju među državama, kao i njihovu integraciju u jedinstveni gospodarski sustav. Istodobno se nastoji očuvati nacionalni identitet zemalja članica kao i njihova regionalna raznolikost, a prepoznavanje raznolikosti regija, njihovih posebnosti i komparativnih prednosti u jedinstvenoj Europi od iznimne je važnosti za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Berislav Andrlić, prodekan za razvoj Veleučilišta u Požegi istaknuo je da se javnosti želi poslati poruka kako će Veleučilište u budućnosti educirati mlade naraštaje zaposlenika u turizmu koji su prijeko potrebni kako bi se podigla kvaliteta hrvatskog turizma. „Ove godine na konferenciji imamo 60 radova iz 30 zemalja svijeta koji će izaći u Zborniku, a ključna premisa je “Ruralno-održivo-digitalno”. Prva generacija na Fakultetu turizma i ruralnog razvoja kreće s 01. listopada. Imamo veliki interes budućih studenata iz cijele Hrvatske kojima će biti omogućena stručna praksa i studiranje, kao što su naši studenti već imali, no sada će sve biti na još jednoj višoj razini.” – istaknuo je Andrlić.

Jedan od sudionika današnje konferencije, dekan Visokog učilišta Effectus u Zagrebu dr.sc. Đuro Horvat rekao je kako je današnje događanje organizirano upravo zato da bi se izmijenila određena iskustva i identificirali određeni izazovi na jednom širokom području koje je izuzetno bitno za gospodarski razvoj Hrvatske, a to je turizam. „Ovo događanje bitno je poglavito zbog toga što danas Požega svečano najavljuje i otvaranje svog prvog Fakulteta za turizam i ruralni razvoj u Slavoniji i Baranji. Sigurno da ima puno izazova, kontinentali dio turizma ostao je u zapećku u ukupnom bruto društvenom proizvodu, ali nadam se da će sada doći do novih vrijednosti i novih znanja i da će se ti izazovi pokušati svladati u što kraćem razdoblju te da će Slavonija i Baranja biti jedna velika sastavnica turizma u budućnosti.” – rekao je dekan Horvat.

Županica Antonija Jozić istaknula je kako osnivanje fakulteta u bilo kojoj sredini u kojoj se osniva znači razvoj, ne samo u smislu edukacije već i u gospodarskom smislu. ”Vjerujem kako će budući fakultet pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju Požeško-slavonske županije, posebice ako znamo da od zapada do istoka ovdje imamo vrijedne bisere i turističke potencijale koji mogu biti uspješno stavljeni u funkciju razvoja turizma te u konačnici i gospodarstva.” – rekla je županica Jozić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *