Na prvom Njemačko-hrvatskom razvojnom forumu iznijete ideje za jačanje suradnje i pomoć mladima u ruralnim krajevima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Hrvatska zajednica županija u suradnji sa Savezom regija Njemačke, CEMR-om Njemačka, Zakladom Konrad Adenauer i Veleposlanstvom Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj te pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, organizirala je prvi Njemačko-hrvatski razvojni forum. Forum je okupio predstavnike njemačkih pokrajinskih vlada, članove Europskog odbora regija, predstavnike lokalne i regionalne samouprave u Hrvatskoj, među kojima je bila i požeško-slavonska županica Antonija Jozić te predstavnike resornih ministarstva i institucija.

Christian Hellbach, veleposlanik Savezne Republike Njemačke u Republici Hrvatskoj, istaknuo je da unatoč dobroj suradnji, ništa ne smije biti prepušteno slučaju i vremenu kako se ne bi izgubio korak. Naglasio je kako je ispravno razgovarati o teškim temama, ali i kako postoji mnogo toga što nas ujedinjuje i spaja, a važne teme su zelena tranzicija i europska integracija.

Ministar pravosuđa i uprave, Ivan Malenica, na forumu je otkrio u kojem smjeru idu aktivnosti države u poticanju decentralizacije. Istaknuo je kako Hrvatska od Njemačke može puno naučiti, ali i da se ne smijemo sramiti svega što smo sami poduzeli i naučili kroz višegodišnji financijski okvir. Dodao je kako je važan ravnomjeran razvoj i urbanih i ruralnih područja, pri čemu Njemačka, kao uspješan primjer, može biti smjerokaz kako planirati i provoditi taj razvoj.

Na razvojnom forumu kroz panel rasprave naglasak je stavljen na jačanje njemačko-hrvatskih odnosa razmjenom primjera dobrih praksi koji su tematski orijentirani na međuregionalne infrastrukturne projekte, migracije i sigurnost, mlade u Europi te budućnost lokalne demokracije. 

Predsjednik Hrvatske zajednice županija, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, rekao je kako se ideja o povezivanju njemačkih i hrvatskih gradova i regija rodila zahvaljujući dosadašnjim dobrim suradnjama, ali i želji da se dodatno unaprijede. Njemačko-hrvatski odnosi, dodao je Marušić, kroz povijest  potvrđuju da, unatoč razlikama u veličini i ustroju, dijelimo zajedničke vrijednosti i suglasnost oko smjera razvoja lokalne i regionalne samouprave.

– Trudili smo se dotaknuti danas teme koje će inspirirati, ali i teme koje predstavljaju aktualne izazove za sve europske zemlje. Otvorenim dijalogom i primjerima iz prakse želimo živjeti ciljeve Kohezijske politike Europske unije koji uključuju inovativnu i gospodarsku preobrazbu, zeleniju nisko ugljičnu Europu, povezaniju Europu, provedbu europskog stupa socijalnih prava te održiv i integriran razvoj urbanih, ruralnih i obalnih područja putem lokalnih inicijativa -rekao je Marušić.

Tekst i foto: PSŽ / hrvzz.hr

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)