Na vjernost Domovini ponosno prisegnulo 102 ročnica i ročnika Hrvatske vojske

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Djevojke i mladići, njih 102, prisegnuli su danas na vjernost Domovini u vojarni “123. brigade HV” u Požegi. Pripadnici 42. naraštaja, 18 ročnica i 84 ročnika, koji trenutačno služe dragovoljno vojno osposobljavanje u Bojni za temeljnu vojnu obuku, Središta za obuku pješaštva i oklopništva Zapovjedništva za obuku i doktrinu HKoV, položilo je svečanu prisegu uz bodrenje svojih obitelji i prijatelja – prenosi MORH.

Ministar obrane Anušić čestitao je ročnicima i njihovim obiteljima te im zahvalio na odluci da obuku odoru pobjedničke Hrvatske vojske te služe svojoj Domovini.

“Posebno ću naglasiti pobjedničke Hrvatske vojske nastale prije 34 godine zahvaljujući dobrovoljačkim odredima i pojedincima koji su bili spremni u civilu bez odore i bez oružja krenuti u obranu Republike Hrvatske”, rekao je ministar Anušić.

Istaknuo je kako danas, 34 godine kasnije, imamo samostalnu državu članicu Europske unije, NATO saveza i UN-a, državu koja ima snažne i jake oružane snage: “Vi ste dio pobjedničke Hrvatske vojske, budite na to ponosni, vi ste nasljednici Blage Zadre i svih onih heroja koji su dali svoje živote za stvaranje Republike Hrvatske”.

Ministar je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske osnažuje i modernizira Hrvatsku vojsku: “Geopolitička situacija nije dobra stoga, moramo biti spremni, moramo biti snažni, opremljeni i naoružani te spremni braniti našu Hrvatsku”.

Na kraju, ministar se zahvalio ročnicima na odluci da budu dio Oružanih snaga Republike Hrvatske te ih pozvao da kroz daljnje specijalističko usavršavanje ostanu u OSRH.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid čestitao je ročnicima na odluci da se prijave na dobrovoljno vojno osposobljavanje u kojem će kroz obuku steći temeljne vojničke vještine, ali usvojiti i nova znanja koja će im pružiti brojne druge sposobnosti i mogućnosti.

“Vojna profesija je teška i složena to je neprekinuti proces obuke, učenja, usavršavanja, ali i odricanja, međutim ni jedna druga profesija ne pruža tolike mogućnosti školovanja, napredovanja u službi i razvoja novih kompetencija kao i specifičnih znanja kao što to pruža vojna profesija”, istaknuo je Kundid.

“Nema ništa časnije od služenja svojoj domovini”, rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.

Ročnica Valentina Idek iz Velike Gorice kazala je kako bi voljela nastaviti karijeru u Oružanim snagama, a iste želje za nastavkom vojne karijere i usavršavanjem u vojsci imaju i ročnici Petar Ercegovac iz Knina i Ante Ivan Gregurić iz Zagreba.

Ročnik Vjekoslav Munđar iz Zagreba svoju odluku za dragovoljnim osposobljavanjem sažeo je u jednoj riječi, “sigurnost”, dok njegova kolegica Tonka Markić iz Vinkovaca kaže kako se prijavila na dragovoljno vojno osposobljavanje jer joj je majka dragovoljna braniteljica iz Domovinskog rata i želi se kao aktivna sportašica okušati i u ovom području.

“Dragovoljno vojno osposobljavanje je ostvarenje moje želje iz djetinjstva”, zaključio je ponosno ročnik Marin Tomušić iz Đakova.

Drugi ovogodišnji ciklus dragovoljnog vojnog osposobljavanja započeo je 25. travnja, a trajat će do 21. lipnja 2024. godine.

Mladiće i djevojke pristigle iz svih hrvatskih županija te trojicu mladića iz Bosne i Hercegovine obučavat će instruktori i zapovjednici Bojne za temeljnu vojnu obuku. Temeljne vojne vještine uvježbavat će u vojarni “123. brigade HV” u Požegi i njenim vojnim vježbalištima. Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku korak su bliže profesionalnoj vojnoj karijeri, jer je upravo temeljna vojna obuka jedan od glavnih preduvjeta za nastavak vojne karijere. Oni koji se ne odluče za vojni poziv postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Svečanosti u požeškoj vojarni nazočili su uz potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnika Tihomira Kundida, izaslanik predsjednika RH i savjetnik predsjednika za obranu general-bojnik u mirovini Ivica Olujić, zamjenik zapovjednika-načelnik stožera Hrvatske kopnene vojske brigadni general Valentin Skroza, zamjenik zapovjednika Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Dražen Batrnek, zapovjednik Središta za obuku pješaštva i oklopništva brigadir Milan Čorak, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike brigadir Mile Valentić, zapovjednik Dočasničke škole brigadir Stjepan Krešić i drugi vojni i civilni uzvanici i predstavnici lokalnih vlasti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)