Najava prve panel diskusije na temu Ples izvan metropole – prednosti i mane

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske pokreće novu dimenziju perspektive razvoja suvremenog plesa kroz učestalije razgovore dionika u području plesnog odgoja i rada s djecom, mladima, amaterima i profesionalcima te općenito popularizacije plesne umjetnosti i izvan metropole.

Prva panel diskusija održat će se u Gradskoj knjižnici Požega 14. i 15. siječnja 2022., a okupit će dio predanih plesnih pedagoginja, samostalnih umjetnica, profesorica i nastavnica plesnih odjela glazbenih škola, umjetničkih škola, plesnih organizacija, studija i centara iz Požege, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Virovitice uz gošće iz Zagreba, Šibenika, Varaždina i Čakovca. Teme o kojima će se tom prilikom razgovarati su Ples izvan metropole – prednosti i mane / Suvremeni ples na rubu rubova /Plesno mapiranje Slavonije

  • Spori, ali nesumnjivi razvoj hrvatske plesne scene i njezin prodor i širenje u manjim sredinama, „rubnim“ u smislu geografske pozicije „izvan centra“, prati, nažalost, opći manjak razumijevanja, interesa i pažnje. Moglo bi se reći da je „rubnost“ višestruka. Formiranje skupina, centara i škola suvremenog plesa u Hrvatskoj u principu nije rezultat kulturne politike, nego je vezano uz umjetnice koje su se svojevoljno, iz privatnih razloga izmjestile iz Zagreba i onda hrabro, strpljivo i entuzijastički primile posla nastojeći iskoristiti potencijale svoje profesije u novoj zajednici. Ilijana Lončar djeluje već 22 godine u Požegi i jedna je od onih koje stalno nastoje raditi na umrežavanju, okupljanju i vidljivosti plesne scene koja je u međuvremenu uistinu narasla. Stoga je, na njezin poziv i u organizaciji UO Plesne radionice Ilijane Lončar, sljedeći susret plesnih pedagoga i koreografa, još jedan u nizu dugogodišnjeg projekta Kritičkog parkoura kao kontinuiranog širenja dijaloga između umjetnika i publike, ali i kritike, teorije, produkcije i cjelokupne zajednice, po prvi put u Požegi. Zanima nas gdje smo stali kao pojedinci, skupine, organizacije, škole? Nalazimo li nove prostore djelovanja? Koji su stari ili novi izazovi, prepreke i, što je najvažnije: poticaji?” – riječi su moderatorice panela Maje Đuronović.

Ulaz na panel diskusiju je slobodan uz predočenje važeće Covid potvrde ili dokaza o preboljenju ili testiranju. Panel diskusiju će se moći pratiti i video prijenosom uživo na YouTube kanalu Ilijana Lončar u sklopu projekta DanceOnNet – navode iz Grada Požege.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika