Najavljen 12. Najduži stol u Velikoj

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Manifestacija „Čuvajmo običaje zavičaja“ održat će se od 26. do 28. svibnja u Velikoj. Na današnjoj konferenciji za medije program su predstavili Robert Hofman, općinski načelnik Općine Velika, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić, zamjenica direktora Kristina Rupert te Bernard Gruić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić – prenosi Radio Vallis Aurea.

„Čuvajmo običaje zavičaja“ je tradicionalna manifestacija koja se ove godine obilježava po 31. puta.

Cilj je kroz prikaz narodnih običaja posjetiteljima približiti način života ovoga potpapučkog kraja s naglaskom na njegovu gastronomiju. U sklopu smotre folklora održat će se i 12. po redu „Najduži stol u Hrvata“ na kojemu će razne specijalitete pripremiti i predstaviti stanovnici, ugostitelji i proizvođači ovog kraja te gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji.

„Tradicionalno već je zadnji vikend u svibnju rezerviran za našu manifestaciju i smotru folklora, trodnevna manifestacija koja započinje u petak. Sve se održava na školskom igralištu Osnovne škole Ivan Goran Kovačić, a u petak imamo koncert Ivane Kovač i Nevera banda s početkom u 21 sat. Nevera band su naši domaći dečki, a Ivana je hrvatska pjevačica koju smo uzeli jer smo vidjeli na nekim njenim nastupima da je odlična zabavljačica te da prođu jako dobro. U subotu imamo Najduži stol koji se održava po 12. put, a nakon toga imamo koncert pošto smo prošlogodišnjim koncertom jako zadovoljni. Odlučili smo se na A stranu, to je ekipa mladih pjevača iz HRT emisije, predvođeni našom Brunom Oberan i gitaristom Antom Gelom. Oni odlično rade koncerte i odlučili smo se za njih, a nakon njihovog nastupa će biti dj koji će puštati strane i domaće hitove do dugo u noć. Imamo jako puno izlagača, društva i posjetitelja izvan naše županije, pa da napravimo jedan koncert i zabavu za sve uzraste i ukuse.“ – rekao je direktor Tomislav Galić.

„Najduži stol započinje tradicionalnim pucnjem iz topa u 19 sati…“

„Nakon toga svi posjetitelji mogu kušati sve proizvode i hranu na preko 500 metara stola. Imamo oko 150 izlagača ove godine, prijave su još uvijek otvorene do 22. svibnja, tako da pozivamo sve koji žele sudjelovati na Najdužem stolu da se prijave. Bit će nam drago da imamo što više sudionika iz naše županije, budući da ih iz Hrvatske stvarno neće nedostajati – iz Dalmacije, Istre, Zagreba, Slavonije, ali i Mađarske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine. Očekujemo jedno bogatstvo okusa na Najdužem stolu u subotu. Osim toga, Općina Velika će u sklopu manifestacije sponzorirati pečenje vola koji će se dijeliti svim posjetiteljima koji budu imali ulaznicu. Ulaznice za Najduži stol koštat će 5 EUR, a uz ulaznicu će dobiti narukvicu, pribor i posudice za jelo.“ – rekao je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

Trećeg dana održava se 31. Međunarodna Smotra folklora, a ovogodišnja povorka krenut će od Trga Hrvatskih branitelja, najavio je tako Bernard Gruić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić.

„Ove godine će nastupati 11 društava s početkom u 17,30 sati – Šijaci Biškupci, Dubrave Aladinići iz Bosne i Hercegovine, Radničko kulturno umjetničko društvo Rudar iz Raše, Matija Gubec Tavankut iz Srbije, Hrvatska izvorna grupa Budimpešta, po prvi puta nastupit će KUD Sveta Kata Zemunik, KUD Trenk Nova Gradiška, KUD Ivan Kapistran Adamović Čepin, KUD Zrinski Brodski Stupnik, KUD Smilje Slavonski Brod i kao domaćin KUD Ivan Goran Kovačić iz Velike. Također, pokazalo se dobro da s veseljem nastupaju naša djeca iz Dječjeg vrtića Velika, tako da će i oni biti na smotri ove godine uz naravno Veličke mažoretkinje. Ove godine imamo i novinu, uveli smo da će zbog našeg predivnog Trga koji imamo na ulazu u Veliku, sama povorka kretati s Trga Hrvatskih branitelja.“

„Povorka će krenuti oko 16,30 sati, a nešto prije toga ćemo na našem predivnom trgu zaplesati jedno slavonsko kolo sa svim sudionicima smotre. Tako promoviramo naš centar Velike, a ruta će biti malo kraća i lakše je organizirati zbog nogostupa s obje strane, tako da će svi posjetitelji moći podržati tu povorku. Zahvaljujemo se svima koji su sve ove godine pripremali okrjepu uz cestu, pozivam ih da dođu na trg ako budu imali volje, dobit će jedan stol. Bit će konjske zaprege i naravno jahač sa zastavom, a pozivam sve naše Veličane da ukrase svoje kuće i balkone starim rukotvorinama i slavonskim motivima.“ – rekao je Bernard Gruić, predsjednik KUD-a Ivan Goran Kovačić.

Načelnik Općine Velika Robert Hofman pozvao je sve žitelje Požeško-slavonske županije da dođu i uživaju u trodnevnoj manifestaciji „Čuvajmo običaje zavičaja“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)