Najavljen program povodom 100. obljetnice rođenja Matka Peića

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas je u Gradskoj knjižnici Požega održavana konferencija povodom obilježavanja 100 godina rođenja Požežanina dr.sc. MATKA PEIĆA (Požega, 1923. – Zagreb, 2023.), akademika, akademskog slikara, književnika, likovnog pedagoga i sveučilišnog profesora.
Na predstavljanju programa sudjelovale su pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, v.d. ravnateljica Gradskog muzeja Požega Lidija Španiček,  upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr.sc Snježana Jakobović, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo i tajnica Udruge zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije “Matko” Peić” Melita Grgić.

Program će se održavati u Požegi, od 10. veljače do 16. ožujka održati program obilježavanja ispunjen izložbama, predavanjima, znanstvenim skupom i promocijama.

Kako bi se ova građa u potpunosti obradila, a vjerujemo da se u njoj krije još puno neotkrivenog blaga, veliki posao je pred djelatnicima Gradskog muzeja Požega. Grad Požega podržava rad svih ustanova i udruga koje doprinose ovom očuvanju, te se zalaže za promociju likovne umjetnosti i književnosti. Nastojat ćemo i dalje pružati podršku za promociju našeg kulturnog dobra. Nadamo se da će dani Matka Peića pod nazivom „Sto godina s Požegom“ koji su pred nama biti dobro prihvaćeni od svih – istakla je na početku najava programa obilježavanja pročelnica Maja Petrović.

„Uz ovu prekrasnu obljetnicu nekako je bilo sasvim logično da se uključimo s nekom aktivnosti, u ovom slučaju će to biti jedan znanstveni skup. To nije prvi znanstveni skup o Matku Peiću, u svom postojanju već 14 godina, naš Zavod ovdje u Požegi organizirao je već dva skupa. Skup organiziramo zajedno s Gradskim muzejom Požega i Gradskom knjižnica Požega, a održat će se 3. ožujka s početkom u 10 sati, u prostoru Knjižnice. Ono na što smo ponosni, a to je dakako rezultat te stote obljetnice, veliki broj predavača. Naime, ove godine ćemo imati 15 izlaganja, to moram reći da su dva izlaganja iz Zagreba s Likovne akademije, doći će dvije profesorice i izložiti svoje radove, a one su radile s Matkom Peićem na Akademiji” – naglasila je  upraviteljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dr.sc Snježana Jakobović.

Matko Peić rodio se u Požegi 1923. godine. Školovao se u rodnome gradu, a nakon toga u Zagrebu gdje je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti 1947. i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a od 1956. godine predavao je povijest umjetnosti na ALU.
Bavio se i književnošću te se smatra da je uveo stilskoperiodizacijski pojam rokokoa u proučavanje hrvatske književnosti 18. stoljeća. primijenivši ga na djela Antuna Kanižlića.
Od 1991. godine bio je redoviti član HAZU.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *