Najavljeni 2. Dani požeškog kazališta

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas su u Gradskom kazalištu Požega najavljeni 2. Dani požeškog kazališta. Predstavljanju su nazočili ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović, redatelj predstave “Sanjareva priča” i Prorektor za međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta u Osijeku red. prof. dr. art. Robert Raponja, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović, prof. Saša Botički, voditelj požeškog dijela tamburaškog orkestra “Šokačka rapsodija” te profesorica Obrtničke škole Požega Sanja Špehar čiji će učenici izvesti lutkarsku predstavu.

“Na ovoj današnjoj konferenciji ćemo vam predstaviti relativno mladu manifestaciju “Dani požeškog kazališta” za koju bih zaista voljela da postane tradicija u ovom kazalištu i gradu. Mjesec ožujak nosi puno važnih datuma koji su vezani uz požeško kazalište, ali i uz kazališnu umjetnost. To je postalo i trend obilježavanja svih tih važnih datuma u Hrvatskoj, ali i u drugim europskim gradovima, a to su Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan kazališta, a 10. ožujak je i rođendan kazališta, dan kada je 1995. godine svečano otvoreno kazalište kakvo danas imamo i evo približavamo se i 30. rođendanu. „Sve skupa imamo deset događanja, unutar tih 19 dana imamo i šest gostovanja, gostujemo u Varaždinu, Osijeku, Koprivnici, Pleternici, a sudjelujemo i na Lutkarskom proljeću u Vinkovcima, Vukovaru i Županji. Danas je tim ljudi u Varaždinu gdje gostujemo s dječjom predstavom „Zuboland“. Program 2. Dana požeškog kazališta počinje 10. ožujka Svečanom sjednicom povodom Dana grada Požege, a u poslijepodnevnim satima imamo prigodnu izložbu fotografija u organizaciji Gradskog muzeja Požega. To će biti izložba crno-bijelih fotografija požeškog autora Hrvoja Fiurija na Galeriji Ciraki” – rekla je ravnateljica Valentina Neferović.

„Ovo je jedna priča o Sanjaru koji ima viziju jednog otvorenog, širokog i slobodnog grada u kojem će rad biti veselje, u kojem će se dobro osjećati – kao što se moja ekipa i ja osjećamo u Požegi. Ovo je jedna posveta gradu i svim onim vrlinama koje određeni grad može imati. Imamo sam sreću raditi dugo na ovoj predstavi, rađena je na specifičan način, kao dio projekta u kojem su gostovali različiti umjetnici i znanstvenici, svjesni da je to drugačiji tip teatra. Ušli smo u jedan rizik, rizik je uvijek nešto što je dobro u kazalištu jer donosimo svježinu. Ta svježina se osjeća ponajprije u energiji studenata, u promišljenom oblikovanju igre. Uvelike nam je pomogla Željka Fleger koja se bavi improteatro, tako da je bilo dosta provokacija improteatra za sve studente i mislim da su oni itekako, i glumci i studenti, profitirali radeći na ovoj predstavi.
„U predstavi sudjeluju glumci, Josip Kučan i Matko Trnačić su u ulozi Sanjara, naravno imamo ego i alterego, te sudjeluju brojni studenti. Svi oni vrlo su vješto svladali i jezike kojima se govori u predstavi, a to su njemački, mađarski, talijanski, engleski, slovenski i hrvatski. No, to neće biti komunikacijski problem, jer smo tražili kazališni metajezik kojim jasna radnja i jasno djelovanje određuju sve što se zbiva na sceni. Tako se slika te naše Europe kroz prizmu jednog grada, kroz san jednog sanjara ostvaruje u našoj Sanjarevoj priči” – rekao je redatelj Robert Raponja.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović pohvalila je nastavak ovog projekta te naglasila njegovu važnost za grad Požegu. Također je pozvala sve da poprate događanja koja su iz Gradskog kazališta Požega pripremili povodom 2. Dana požeškog kazališta.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *