Najavljeni Ivanjski krijes i požeška Kulenijada

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Ivanjski krijes održat će se tradicionalno 21. lipnja na Trgu Svetog Trojstva, ali u nešto kasnijem terminu ove godine, kako bi se izbjegle velike ljetne temperature.

Manifestacija će započeti od 20 sati nastupima plesača Plesnog studija Marine Mihelčić, Scenskog studija ARTina i Umjetničke organizacije Plesne radionice Ilijane Lončar. Nakon plesnih točki, za dobru zabavu pobrinut će se DJ Topa. Od 21,30 sati započet će ceremonija paljenja Ivanjskog krijesa na prostoru ispred Gradske kuće te koncert večeri kojeg će održati popularni pjevač i veliki zabavljač Joško Čagalj – Jole.

Prvi dio ovogodišnje Kulenijade održat će se 28. lipnja, sada već gotovo pa tradicionalno na imanju Zlatni Lug gdje će uz ocjenjivanje uzoraka biti organizirana i edukacija za sve proizvođače. Tamo će također biti proglašeni i šampion Kulenijade te dodijeljena priznanja, uz pratnju tamburaškog sastava Satir. Sutradan, u subotu 29. lipnja građani i posjetitelji imat će priliku kušati natjecateljske kulene u Šetališnoj zoni gdje će ponudu obogatiti sajam domaćih proizvoda i rukotvorina naziva ”Zlatno ljeto tradicije”, a sve uz nastup tamburaškog sastava De Gotho.

“Već sada smo zadovoljni interesom i prijavama proizvođača. Po prvi puta imamo već sada prijavljen kulen iz Vodica, znači popularni smo i na području Dalmacije. Vidjet ćemo kakvi su njihovi kuleni, a drago nam je da su se i oni odlučili sudjelovati na našoj manifestaciji Prvu večer bit će i već tradicionalno proglašenje šampiona Kulenijade, ove godine. Pozivam sve naše sugrađane, prijatelje, goste, posjetitelje da nam se pridruže na ovim manifestacijama. Vjerujem da će doista biti za svakog ponešto.” – rekla je Mirna Šimunović Svoboda, direktorica Turističke zajednice Grada Požege.

“Požega se uvijek ponosila tradicijom i svojom kulturno-povijesnom baštinom, svojim običajima. Tradicijom koja je Požegu možda i najbolje obilježila kroz povijest. Zato je lijepo da se čuva i ovaj običaj, tradicija vezana uz Ivanjski krijes i Kulenijadu. Jer, ono po čemu je Požega kao jedan od autentičnih centara Slavonije između ostalog poznata jesu upravo naša vina i kulin koji je, kroz sve ove godine održavanja Kulenijade postao pravi brend. Sve više je proizvođača, kvaliteta je sve bolja i Grad Požega podržava ovu manifestaciju, ljude koje se bave tim poslom. Pozivam sve naše građane i naše goste da se pridruže ovim događanjima koja su blisko pred nama.” – rekao je gradonačelnik Glavić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)