Najavljeni ovogodišnji Dani općine Kaptol i Halštatski dani

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Jučer je u Općinskoj vijećnici Općine Kaptol predstavljen ovogodišnji bogati program proslave Dana Općine Kaptol koji će uz Halštatske dane biti ispunjeni zanimljivim sadržajem za sve dobne skupine. U suradnji Turističke zajednice Zlatni Papuk, Općine Kaptol i vrijednih udruga koje djeluju na području općine. Dani općine Kaptol održat će se u periodu od 14. do 30 lipnja na više lokacija diljem Kaptola. Program su predstavili načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić i zamjenica direktora Turističke zajednice Zlatni Papuk Kristina Rupert.

Dani Općine Kaptol započet će „Halštatskim danima“ koji se i ove godine odvijaju u sklopu Europskih dana arheologije. Ovogodišnja tema je „Tekstil u željeznom dobu“, a ovaj festival oživljene povijesti trajat će tri dana, od 14. do 16. lipnja, a partneri u organizaciji su Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Odjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Dana 14. lipnja u 20:00 sati službeno će biti otvoreni Halštatski dani u sklopu kojih će biti održano predavanje Julie Fileš Kramberger „Tekstil u prapovijesnoj arheologiji“ te otvorene dvije izložbe: „Dressing the past – Hallstatt period costume from Austria“ i 3D izložbe „Priče iz prošlosti – Putovanje u izgubljene krajolike“.

Dana 15. lipnja, dvije izložbe bit će otvorene za posjetitelje u periodu od 10 do 14 sati. A isključivo za sudionike konferencije održat će se radionica: “Big Data in Textile Research: Quo Vadis” u Osnovnoj školi Vilima Korajca.

U nedjelju, dana 16. lipnja, na Trgu Vilima Korajca od 17 sati počinje sajamski dio Halštatskih dana. Posjetitelji će moći obići arheološki lokalitet Kaptol uz stručno vodstvo, sudjelovati u nizu zanimljivih interaktivnih radionica kao što su „Klinci željeznog doba“, „Prapovijesni (o)tisak“, „Arheološko iskapanje“, „Lončarenje“ i „Tkanje“ te zanimljivoj nagradnoj igri „Lov na blago“.

„Ove godine će se moći kušati halštatska hrana te proizvodi naših lokalnih dionika koji svoj brend vežu uz arheološki lokalitet Kaptol. Svoj rad će na štandovima predstaviti Udruga staza željeznog doba Podunavlja, Park prirode Papuk, Institut za arheologiju, Hrvatski institut za povijest – Podružnica za Slavoniju, Srijem i Baranju, Umjetnička akademija u Splitu te Gimnazija Požega. Vrhunac ovoga dana bit će modna revija prapovijesne odjeće.” – najavila je Kristina Rupert.

Dani Općine Kaptol nastavljaju se 22. lipnja kada će biti održan Dan branitelja Općine Kaptol u organizaciji Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnica Požeško-slavonske županije Ogranak Kaptol, s početkom u 9 sati na Groblju svetog Jurja. Zatim će uslijediti svečani mimohod do crkve te sveta misa u 10,30 sati. Istoga dana, u prostorijama Doma Češke besede Kaptol održat će se Dan Kulture-Dan otvorenih vrata Češke besede Kaptol. Uz bogat kulturni program ovom prilikom bit će predstavljena i monografija „Sto godina Češke besede Kaptol (1923.-2023.).

Dana 27. lipnja s početkom u 19,30 sati, u dvorištu Župnog ureda Župe svetog Petra i Pavla Apostola u Kaptolu održat će se predstavljanje monografije izrađene u časti Ive Čakalića.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se 28. lipnja u Vatrogasnom domu, a večer je rezervirana za Koncert klasične glazbe Tu es Petrus u Starom gradu, s početkom u 20 sati pod vodstvom Josipa Prajza. Kaptolačko Petrovo, Dan svetog Petra i Pavla Apostola održava se 29. lipnja uz svete mise u župnoj crkvi.

Nogometni klub Kaptol 29. i 30. lipnja organizira Kaptol Kup u Sportskom parku u Kaptolu. Riječ je o nogometnom turniru za mlađe kategorije a očekuje se nekoliko stotina djece iz svih krajeva Hrvatske. “Željeli smo našim sugrađanima i posjetiteljima pružiti lipanj bogat sadržajima te, proslaviti blagdan Svetog Petra i Pavla koji su zaštitnici naše upe na dostojanstven način,” rekao je načelnik Pavičić.

“Ovaj niz zbivanja dokazuje da i Općina i udruge puno rade na razvoju kulturno-društvenog života i kao Kaptol je već godina učvrstio svoje mjesto na turističkoj karti naše županije, ali i šire. Posebno bih naglasio značaj Halštatskih dana za koje smo od prvih dana vidjeli kako posjeduju potencijal da postanu brend ne samo Kaptola nego i cijele županije. Drago nam je da su tu danas i veliki planovi vezani uz izgradnju interpretacijskog centra, ali i sami Halštatski dani dovoljno su atraktivni brojnim posjetiteljima ali i ljudima koji su vezani uz takav oblik turizma i arheologije jer Kaptol je poseban lokalitet koji slučajno uvrštenu Europsku kulturnu rutu.” – rekao je direktor Galić.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)