Najveća skulptura u Požeštini pred očima svima, a javnosti nepoznata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Članak pod nazivom “Devastira li se pod “nadzorom struke” predivni barokni grad Požega?” objavili smo 16. kolovoza 2023. godine, a svega nekoliko dana kasnije, s Facebook profila Zdravka Ronka, bivšeg saborskog zastupnika, župana i dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Požege prenijeli smo referiranje na naš članak s objavom nekih zanimljivih činjenica o možebitnoj devastaciji našeg divnog grada.

Ubrzo nakon što smo podijelili objavu od gospodina Ronka, netko je pod lažnim profilom i lažnom e-mail adresom uputio jedan jako bezobrazan, bahat i nekulturan odgovor glavnom uredniku portala Požeški.hr zbog nezadovoljstva o prenesenoj objavi. “Taj netko”, prije svega hvali sam sebe i svoj rad, te rad o zaštiti i očuvanju baštine, pa je dosta teško zaključiti tko bi mogao hvaliti posao iz djelokruga osobe o kojoj smo prvo pisali mi, a onda i gospodin Zdravko Ronko. “Taj netko”, isto tako neuk i neiskusan, informatički nepismen zaboravi činjenicu da informatika jako i ubrzano napreduje, iz dana u dan, i da to nije situacija kao s primjerice spomenicima i skulpturama, koje se većinom rade od istih ili sličnih materijala kao i prije puno puno godina. “Taj netko” nije računao na to da su IP adrese od svih komentara na objavama, nama i našim informatičarima vidljive i da nije teško “dokučiti” tko je što napisao, kao i ovo “ruho” koje je napisala jedna jako očajna i prokazana osoba koja se boji mogućeg nastavka iznošenja “prljavog veša”. “Taj netko” je zbog preneseno objave izvrijeđao nas, a ne autora navedenog, jer se očito ne usudi ili je u žaru borbe s tipkovnicom i bijesa, smetnuo s uma vrlo važnu činjenicu.
Tko god bio “taj netko”, nastavljamo serijal o dugogodišnjem pročelniku, a zlobni ljudi bi rekli doživotnom pročelniku Konzervatorskog odjela u Požegi dr.sc. Žarku Španičeku.

“Mnogo toga se čini za zaštitu i očuvanje naše baštine, raspitajte se pa će te vidjeti. Zašto za promjenu ne biste o tome pisali? Malo bolje pogledajte oko sebe i primjetit će te puno dobrih i lijepih stvari o kojima bi itekako vrijedilo pisati” reče netko nepoznat, i doista, kad se malo bolje pogleda oko sebe ne treba više pisati o tom ilegalnom parkiralištu s rampom za osobne automobile i daljinskim za odabrane pod patronatom Konzervatorskog odjela, a u strogoj A-zoni, jer se eto nije išlo dovoljno duboko u zemlju da bi zasluživalo intervenciju nadležnog Konzervatorskog odjela”. To ipak prepustimo nadležnima.

Dakako, ima dosta dobrih, lijepih, čak prekrasnih stvari u našoj Požegi (Istina Bog neshvaćenih od požeške raje), a koja upravo nastaše voljom Konzervatorskog odjela, divljenja vrijednom vizijom naše Požege vašim neiscrpnim pregalaštvom na tom polju, a o kojima bi, kako i “taj netko” u komentaru kaže, vrijedilo i trebalo pisati. Stoga, evo za početak možemo i o najvećoj podignutoj skulpturi u Požeštini, nakon pada one tridesetmetarske u Kamenskoj.

Bez vas gospodine Španiček, ništa od ove sadašnje dvadesetčetiri metarske velebne skulpture u samom srcu grada, bilo ne bi, ponavljam iako to požeška raja ne shvaća opterećena mišlju kako bi se valjda moglo raditi i o drugim motivima. Da, za tu i takvu skulpturu Žarko Španiček ispred Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Požegi dana 08.10.2001. izdaje i potpisuje Posebne uvjete zaštite nepokretnog kulturnog dobra kako bi se mogla izvesti „Skulptura u prostoru” dužine 24,0 m, širine 1,5 m i visine 11,0 m u strogo zaštićenoj A-zoni br. 491 i to kao podloga za ishođenje Lokacijske dozvole koju 25.01.2002. izdaje Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, a potpisuje po ovlaštenju predstojnica svima dobro znana Snježana Kakuk.

I nije to sve, isti taj Žarko Španiček ispred iste te Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Požegi dana 06.06.2002. donosi Rješenje i odobrava postavljanje „Skulpture u Prostoru”, a temeljem čega Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji 28.02.2003. izdaje Građevinsku dozvolu koju potpisuje predstojnica Kornelija Parcen.

Naravno, ta monumentalna „Skulptura u prostoru” stoji i danas u Požegi na lokaciji Primorska 10 na ponos, slavu i diku svekolikog građanstva slavnog grada Požege, a koju nam od sveg srca svojom mišlju, riječju, djelom i još koje čime podari pregalac Žarko Španiček.

U nastavku dostavljamo i dokaze, kako gospodin “taj netko” ne bi ponovno vrijeđao da lažemo i izmišljamo!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *