Najveća skulptura u Požeštini pred očima svima, a javnosti nepoznata

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Članak pod nazivom “Devastira li se pod “nadzorom struke” predivni barokni grad Požega?” objavili smo 16. kolovoza 2023. godine, a svega nekoliko dana kasnije, s Facebook profila Zdravka Ronka, bivšeg saborskog zastupnika, župana i dugogodišnjeg gradonačelnika Grada Požege prenijeli smo referiranje na naš članak s objavom nekih zanimljivih činjenica o možebitnoj devastaciji našeg divnog grada.

Ubrzo nakon što smo podijelili objavu od gospodina Ronka, netko je pod lažnim profilom i lažnom e-mail adresom uputio jedan jako bezobrazan, bahat i nekulturan odgovor glavnom uredniku portala Požeški.hr zbog nezadovoljstva o prenesenoj objavi. “Taj netko”, prije svega hvali sam sebe i svoj rad, te rad o zaštiti i očuvanju baštine, pa je dosta teško zaključiti tko bi mogao hvaliti posao iz djelokruga osobe o kojoj smo prvo pisali mi, a onda i gospodin Zdravko Ronko. “Taj netko”, isto tako neuk i neiskusan, informatički nepismen zaboravi činjenicu da informatika jako i ubrzano napreduje, iz dana u dan, i da to nije situacija kao s primjerice spomenicima i skulpturama, koje se većinom rade od istih ili sličnih materijala kao i prije puno puno godina. “Taj netko” nije računao na to da su IP adrese od svih komentara na objavama, nama i našim informatičarima vidljive i da nije teško “dokučiti” tko je što napisao, kao i ovo “ruho” koje je napisala jedna jako očajna i prokazana osoba koja se boji mogućeg nastavka iznošenja “prljavog veša”. “Taj netko” je zbog preneseno objave izvrijeđao nas, a ne autora navedenog, jer se očito ne usudi ili je u žaru borbe s tipkovnicom i bijesa, smetnuo s uma vrlo važnu činjenicu.
Tko god bio “taj netko”, nastavljamo serijal o dugogodišnjem pročelniku, a zlobni ljudi bi rekli doživotnom pročelniku Konzervatorskog odjela u Požegi dr.sc. Žarku Španičeku.

“Mnogo toga se čini za zaštitu i očuvanje naše baštine, raspitajte se pa će te vidjeti. Zašto za promjenu ne biste o tome pisali? Malo bolje pogledajte oko sebe i primjetit će te puno dobrih i lijepih stvari o kojima bi itekako vrijedilo pisati” reče netko nepoznat, i doista, kad se malo bolje pogleda oko sebe ne treba više pisati o tom ilegalnom parkiralištu s rampom za osobne automobile i daljinskim za odabrane pod patronatom Konzervatorskog odjela, a u strogoj A-zoni, jer se eto nije išlo dovoljno duboko u zemlju da bi zasluživalo intervenciju nadležnog Konzervatorskog odjela”. To ipak prepustimo nadležnima.

Dakako, ima dosta dobrih, lijepih, čak prekrasnih stvari u našoj Požegi (Istina Bog neshvaćenih od požeške raje), a koja upravo nastaše voljom Konzervatorskog odjela, divljenja vrijednom vizijom naše Požege vašim neiscrpnim pregalaštvom na tom polju, a o kojima bi, kako i “taj netko” u komentaru kaže, vrijedilo i trebalo pisati. Stoga, evo za početak možemo i o najvećoj podignutoj skulpturi u Požeštini, nakon pada one tridesetmetarske u Kamenskoj.

Bez vas gospodine Španiček, ništa od ove sadašnje dvadesetčetiri metarske velebne skulpture u samom srcu grada, bilo ne bi, ponavljam iako to požeška raja ne shvaća opterećena mišlju kako bi se valjda moglo raditi i o drugim motivima. Da, za tu i takvu skulpturu Žarko Španiček ispred Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Požegi dana 08.10.2001. izdaje i potpisuje Posebne uvjete zaštite nepokretnog kulturnog dobra kako bi se mogla izvesti „Skulptura u prostoru” dužine 24,0 m, širine 1,5 m i visine 11,0 m u strogo zaštićenoj A-zoni br. 491 i to kao podloga za ishođenje Lokacijske dozvole koju 25.01.2002. izdaje Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji, a potpisuje po ovlaštenju predstojnica svima dobro znana Snježana Kakuk.

I nije to sve, isti taj Žarko Španiček ispred iste te Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorski odjel u Požegi dana 06.06.2002. donosi Rješenje i odobrava postavljanje „Skulpture u Prostoru”, a temeljem čega Ured državne uprave u Požeško-slavonskoj županiji 28.02.2003. izdaje Građevinsku dozvolu koju potpisuje predstojnica Kornelija Parcen.

Naravno, ta monumentalna „Skulptura u prostoru” stoji i danas u Požegi na lokaciji Primorska 10 na ponos, slavu i diku svekolikog građanstva slavnog grada Požege, a koju nam od sveg srca svojom mišlju, riječju, djelom i još koje čime podari pregalac Žarko Španiček.

U nastavku dostavljamo i dokaze, kako gospodin “taj netko” ne bi ponovno vrijeđao da lažemo i izmišljamo!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)