Nakon 46 godina ukinuli JMBG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Hrvatski Sabor raspravlja konačnom prijedlogu zakona kojim bi prestao važiti Zakon o matičnom broju. Naime, danom prestanka važenja tog zakona, 1. siječnja 2023. godine, prestaju se određivati matični brojevi građana – prenosi Poslovni.hr.

JMBG je u Hrvatskoj uveden 1976. godine, a prilikom uvođenja građanima se dodjeljivao s obzirom na mjesto stanovanja te nakon toga po mjestu rođenja. U njega su kodirani  datum i regija rođenja, kao i redni broj te spol građana.

Novi identifikacijski broj, odnosno osobni identifikacijski broj (OIB), uveden je 2009. godine, kao zamjena za JMBG. U prijelaznom razdoblju oba su broja bila u upotrebi. Danas isključivo koristimo OIB, no JMBG se i dalje koristi za koordinaciju podataka među državnim registrima.

“Matični brojevi građana koji su određeni do dana prestanka važenja Zakona o matičnom broju, neće se brisati iz postojećih evidencija te će se moći koristiti za povezivanje i razmjenu podataka u onim slučajevima kad se povezivanje podataka neće moći izvršiti korištenjem osobnoga identifikacijskog broja, međutim ne kao osnovna i stalna identifikacijska oznaka građanina, već kao kontrolni mehanizam.

Naime, osobi koja je preminula prije 31. prosinca 2008.g. odnosno osobe koje su nestale/stradale tijekom Domovinskog rata ili članovi obitelji stradalnika iz Domovinskog rata koji su preminuli prije stupanja na snagu Zakona o OIB-u, nije i ne može biti određen i dodijeljen OIB jer se iste osobe ne smatraju obveznicima broja”, stoji u Zakonu.

Što stoji iza 13 znamenki JMBG-a?
U 13 znamenki JMBG-a su kodirani datum rođenja, regija rođenja, redni broj i spol. Prvih sedam znamenki JMBG-a označava vaš datum rođenja, dvije znamenke nakon toga su oznaka regije rođenja, sljedeće tri znamenke označavaju spol i redni broj, a zadnja, 13. znamenka je kontrolni broj.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *