Nakon 65 godina Poljoprivredno-prehrambena škola ponovno kreće s uzgojem pčela!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

“Nakon 65 godina ponovno krećemo s uzgojem pčela”

Danas je u Poljoprivredno-prehrambenoj školi nakon 65 godina ponovno zazujala zajednica pčela svečano najavivši revitalizaciju pčelarstva.
Košnice i sva potrebna oprema za uzgoj ovih neizmjerno važnih kukaca i proizvodnju pčelinjih proizvoda nabavljena je kroz projekt “Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika“. Prvu košnicu postavio je voditelj školskog gospodarstva Robert Matasović, a u njoj su svoj novi dom pronašle sive medonosne pčele (Apis mellifera carnica). Zajednicu ovih medonosnih pčela darovao je školi uzgajivač koji želi ostati anoniman.
Uzgoj pčela na gospodarstvu Poljoprivredno-prehrambene škole važan je zbog njihovog glavnog zadatka – oprašivanja biljaka te je zbog toga prva košnica smještena u edukativnom voćnjaku Škole. Također, učenice i učenici koji pohađaju izborni predmet Pčelarstvo sada će moći, osim teorijskih znanja, usvajati i praktična znanja o uzgoju pčela i proizvodnji meda na gospodarstvu Škole.
Poljoprivredno-prehrambena škola se uzgojem pčela po prvi puta počela baviti davne 1888. godine u pletarama. Košnice s pokretnim saćama, kao i sav potreban pribor za novi pčelinjak, nabavljen je 1928. godine. Koncem 1935. godine škola ima 25 košnica. Narednih 30 godina broj pčelinjih zajednica kretao se između 30 i 50. Prilikom podjele imovine između Škole i Đačkog doma 1959. godine, Domu su pripale pčelinje zajednice i sva oprema te od tada do danas na Poljoprivredno-prehrambenoj školi nije bilo uzgoja pčela. Stoga, ovo je važan dan jer na gospodarstvu Škole desetljećima nije bilo nikakvog uzgoja životinja, a sada se ponovno kreće s pčelarstvom.
Podsjetimo, u svrhu edukacije učenika od osnutka Škole, osim poljoprivredne proizvodnje, bilo je u različitim povijesnim razdobljima razvijeno govedarstvo, konjogojstvo, svinjogojstvo, ovčarstvo, peradarstvo, pčelarstvo, kunićarstvo, ribogojstvo te posebno zanimljiv uzgoj dudovog svilca.
Tekst: A. B.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)