Nakon odlaska Marića, potpredsjednik Vlade bit će ministar Butković

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Nakon ostavke ministra financija Zdravka Marića, funkciju potpredsjednika Vlade za gospodarstvo preuzet će ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, potvrđeno nam je neslužbeno iz Banskih dvora. Kako nam je pojašnjeno, izbor Butkovića logičan je s obzirom na to da je riječ o ministru s najduljim stažem u Vladi, pri čemu nevažna nije ni činjenica da je riječ o potpredsjedniku HDZ-a koji je na tu funkciju izabran početkom 2020. godine, u timu Andreja Plenkovića kojem je tada potvrđen još jedan mandat na čelu stranke – prenosi Večernji list.

Pripomogao i Pelješki most
Iako u Banskim dvorima to ne spominju, to što za potpredsjednika Vlade dolazi HDZ-ovac trebalo bi donekle umiriti i duhove u stranci, budući da stranačko članstvo nije dobro primilo informaciju da će nestranačkog Marića na funkciji ministra financija zamijeniti Marko Primorac, koji također nema stranačku iskaznicu.
Kako je nedavno na ministarsku funkciju u graditeljstvu izabran još jedan nestranački čovjek, Ivan Paladina, HDZ-ovci su se počeli pitati zbog čega Plenković u posljednjim imenovanjima na visoke pozicije zaobilazi HDZ i čemu stranka uopće više služi. Imenovanjem na potpredsjedničku funkciju Butković će, pak, dobiti i važnu ulogu koordiniranja svih gospodarskih resora, čime će u nekoj mjeri biti nadređen i mlađem ministarskom kadru imenovanom posljednjih mjeseci, uključujući i Paladinu i Primorca. Za razliku od mladih i široj javnosti relativno nepoznatih ministara, Butković ima i političku težinu i legitimitet čovjeka koji je u Vladi više od šest godina.
U prilog njegovu imenovanju naši izvori u Banskim dvorima navode kako je riječ o ministru koji je vodio i brojne velike infrastrukturne projekte, čime je dao velik doprinos povlačenju novca iz europskih fondova. Bez težine pritom nije ni činjenica da će se u promet uskoro pustiti Pelješki most, najveći infrastrukturni projekt u Hrvatskoj financiran europskim novcem, što bi barem donekle trebalo ublažiti loš dojam koji je ostavila Marićeva ostavka.

Imenovanje idući tjedan
Očekuje se da će Butković biti imenovan za potpredsjednika idući tjedan, kada će i Primorac biti potvrđen za novog ministra gospodarstva. Uz njega, na potpredsjedničkim mjestima u Vladi i dalje ostaju ministar branitelja Tomo Medved kao prvi potpredsjednik, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te Anja Šimpraga, koja je potpredsjednicom imenovana nedavno, nakon odlaska Borisa Miloševića zbog USKOK-ove istrage. O Butkovićevu imenovanju stranka je već obaviještena na užem predsjedništvu HDZ-a, kažu nam u Vladi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *