Napuštanje mjesta prometne nesreće

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač, podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti. Nažalost, kao što je to vidljivo iz svakodnevnih događaja na cestama i uz odgovorno ponašanje većine sudionika u prometu, postoji stalan visoki rizik od neželjenih posljedica nastalih kršenjem propisa i  prometnih nesreća.

S obzirom na to, potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je značajan broj sudionika, koji su skrivili takve prometne nesreće, postupilo suprotno odredbama zakona i napustilo mjesto događaja. 

Iz analize statističkih podataka o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave požeško-slavonske vidljivo je da su, u deset mjeseci ove godine, zabilježene ukupno 453 prometne nesreće od kojih je, kod onih s  materijalnom štetom, čak 115 vozača, suprotno prometnim propisima napustilo mjesto događaja (na području Policijske postaje Pakrac 15 slučajeva, na području Policijske postaje Pleternica 18  i  na području Policijske postaje Požega 82).

Samo u zadnjih deset dana, na području Policijske postaje Požega, dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće.

U vezi s tim skrećemo pozornost vozačima i drugim sudionicima prometnih nesreća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama:  
Vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je uzrokovana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su ukoliko je to moguće:
– Odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa.
– Popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima.
– Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima.
– Kad na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je uzrokovao prometnu nesreću.

Novčanom kaznom od 60,00 eura kaznit će se vozači  ako odmah s kolnikaukoliko je to mogućene uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa

Novčanom kaznom u iznosu od 390,00 do 920,00 eura kaznit će se vozač  ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni Europsko izvješće i napusti mjesto događaja te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda.


Ukoliko je policija izašla na mjesto događaja, u određenim slučajevima prometnih nesreća s materijalnom štetom, policijski službenikneće obaviti očevid prometne nesreće već će uputiti sudionike da razmijene osobne podatke i podatke o vozilima te da popune i potpišu Europsko izvješće o nesreći. Policijski službenik tada na temelju utvrđenog naplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće.

Slijedom navedenog, uz propisane visoke novčane kazne i činjenicu da je u mnogim slučajevima (u više od 50 navedenih) počinitelj pronađen, može se lako zaključiti da se bijeg s mjesta događaja prometne nesreće, ipak, ne isplati.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)