Nema pomaka u Orljavi: “Ako u iduća dva tjedna ne dobijemo odgovore, organizirat ćemo novi prosvjed”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Danas je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković ispred nekadašnje trgovine Orljave u pješačkoj zoni u Požegi informirao okupljene radnice Orljave i medije o trenutoj situaciji oko isplata otpremnina, kao i mogućim daljnjim koracima.

„Prošlo je 18 mjeseci od stečaja požeške Orljave, nekretnine i pokretnine se pomalo rasprodaju, a radnice i dalje čekaju. Vlada Republike Hrvatske, čini se, još nije ispunila obećanje koje je bivši ministar u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina dao radnicama nakon prosvjeda na Markovom trgu u studenom prošle godine – da će do kraja siječnja 2023. obavijestiti radnice o mogućem rješenju za isplatu otpremnina.”

“Orljava je bila u vlasništvu države 100%, budući da desetak dana nakon upućenog dopisa mi nemamo odgovor ministra Bačića, danas smo se dogovorili da ako ne dobijemo u iduća dva tjedna taj ne stigne nikakav konzekventan odgovor da ćemo organizirati novi prosvjed u Zagrebu, jer očito je to jedini način kako se u Hrvatskoj može doći do razgovora ili pregovora s vladajućima. Druga stvar, obavijestili smo o kontaktima koje imamo s tvrtkom Olymp koja je bila glavni kupac. Moram reći da oni i dalje pokazuju neodgovornost i neozbiljnost, a djelomično zahvaljujući i Hrvatskoj Vladi koja isto tako ne pokazuje ozbiljnost o tim kontaktima. Ono što imamo informaciju, Vlada Republike Hrvatske je stupila u kontakt s tvrtkom Olymp, oni su odgovorili na prvi dopis Vlade RH i pokušavaju se sastati, no tvrtka uporno izbjegava konkretan sastanak. Mislim da će se konačno rješenje pronaći kad se sastanu Vlada Republike Hrvatske i tvrtka Olymp te se dogovore tko će dati koliko.”

Na računu stečajnog dužnika sada već ima oko 200 tisuća eura, a potraživanje radnica za njihove otpremnine su 450 tisuća eura. Ima još nekretnina koje se prodaju, treba sjesti i napraviti plan, a svatko treba odvojiti neznatan iznos da se ovaj slučaj jednom zatvori. Nažalost, nisu zadržali proizvodnju, nisu pomogli ovim radnicama da nastave raditi za nešto barem malo više od minimalne plaće, onda barem neka plate otpremnine. Mi ćemo kao sindikati na tome ustrajati” – rekao je predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *