Nogometni klub Požega osnovan je na jučerašnji dan prije točno 60 godina (10. 09. 1962. – 10. 09. 2022.)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


POŽEGA – Na jučerašnji dan prije točno 60 godina osnovan je Nogometni klub Požega. Osnovali su ga predstavnici odjevnog poduzeća „Sloga“ i predstavnici drvno – industrijskog poduzeća „Lipa“ (današnji Spin Valis) – piše Požeški športski savez.

Osnivačka Skupština je počela sa radom 10. 09. 1962. s početkom u 17,20 sati u prostorijama Odjevnog poduzeća Sloga. Skupštinu je otvorio Stjepan Sertić i predložio dnevni red koji je jednoglasno usvojen. Otvorivši Skupštinu Stjepan Sertić i Marko Žmire objasnili su direktoru Sloge Zvonku Reliću značaj fuzije „Sloge“ i Lipe“ i vrlo lijepu budućnost novog kluba u kulturno- sportskom pogledu.

Nikola Pilaš predložio je da se klub zove Požega što je jednoglasno prihvaćeno. U prvi Upravni odbor izabrani su : Đuro Šipoš, Marko Žmire, Zvonko Parac, Mijo Biro, Franjo Mazal, Meho Salkić, Anđelko Njavro, Marko Unukić, Stjepan Sertić, Krešo Andrijević, Gojko Timarac, Stjepan Kovačević, Ivan Radojčić, Dušan Janošević, Ivan Baretić, Mijo Ivanović i Ante Vlahović.

Za predsjednika je izabran ing. Marko Unukić, a imenovana su i dva privremena tajnika, Stjepan Grgurić i Krešimir Bubak. Za blagajnika je postavljen Gojko Timarac, ekonom je bio Stjepan Kovačević a prvi trener postao je Stjepan Grgurić koji je bio i aktivni igrač. Svi prisutni članovi Skupštine složili su se da boja kluba bude zelena. Skupština je završila s radom u 19,10 sati.

U godini osnutka klub se natječe u Podsaveznoj ligi u kojoj je u sezoni 1962./1963. bilo 10 klubova: Požega, Zvečevo (Požega), Napredak (Aleksandrovac), Slavija (Pleternica), Slavonac (Ramanovci), Kamen (Jakšić), Sloga (Trenkovo), Omladinac (Sulkovci), Zvezda (Kaptol) i Dinamo (Kutjevo). Na kraju prve sezone u povijesti kluba Požega osvaja odlično treće mjesto sa dva boda manje od Slavije (Pleternica) i Zvezde (Kaptol). Najbolji igrači bili su Miloš Rašeta, Jozo Crnek, Stjepan Grgurić, Krešimir Bubak i Ivica Marjanović.

Klub trenira i igra utakmice na Stadionu NK «Jedinstva» (današnje igralište Slavonije) gdje su trenirale i momčadi Jedinstva i Radničkog, članovi Slavonske zone te Zvečeva koje je uz Požegu igralo u Podsaveznoj ligi.

U prvoj službenoj utakmici odigranoj već 16. 09. 1962. Požega je uvjerljivo poražena od gradskog rivala NK „Zvečevo“ rezultatom 5:0 (1:0). Nekoliko igrača Požege nije imalo pravo nastupa jer klub u kratkom roku nije mogao obaviti sve formalnosti oko registracija te je takav poraz bio i očekivan jer je Zvečevo imalo iskusniju i uigraniju momčad. Prvu utakmicu Požega je igrala u sljedećem sastavu: 1. Marko Milosavljević, 2. Đuro Klobučar, 3. Ivica Matošević, 4. Nikola Pilaš, 5. Zvonko Parac, 6. Stjepan Albert, 7. Stjepan Ozonjak, 8. Ivica Čukelj, 9. Tomislav Krnjčević, 10. Krešimir Bubak i 11. Stjepan Crnek.

Već u drugom kolu Požega se kompletirala sa igračima koji nisu imali pravo nastupa u prvom kolu. Iz sastava protiv Zvečeva ostali su Klobučar, T. Kranjčević, Pilaš, Bubak i Crnek a u momčad su ušli Stjepan Grgurić, Miloš Rašeta, Luka Kranjčević, Mijo Biro, Ivica Marjanović i Slavko Benić. Požega je domaću utakmicu 2. kola protiv NK “Napredak” iz Aleksandrovca (današnji Antunovac) igrala u sastavu : 1. L. Kranjčević, 2. Benić, 3. T. Kranjčević, 4. Rašeta, 5. Biro, 6. Klobučar, 7. Crnek, 8. Marjanović, 9. Pilaš, 10. S. Grgurić, 11. Bubak (Pavić).

Ta utakmica protiv Napretka odigrana je 23. 09. 1962. te je ostvarena prva službena pobjeda u povijesti kluba. Utakmica je završila rezultatom 2:1 (1:1). Prvi pogodak u povijesti kluba za Požegu je postigao Miloš Rašeta za vodstvo od 1:0. Na poluvrijeme se otišlo s rezultatom 1:1 a pogodak za pobjedu u drugom poluvremenu postigao je Ivica Marjanović. To su prvi službeni pogoci u povijesti NK Požege. Utakmicu je sudio Zdenko Budaj.

Godina 1977. je važna za klub jer je konačno počeo igrati na svom igralištu na novom Sportsko-rekreacijskom centru kraj Orljave. Požega je svoje utakmice igrala na današnjem pomoćnom igralištu jer je današnji glavni teren napravljen 1980. godine.

U Domovinskom ratu tri igrača Nogometnog kluba Požega su kao hrvatski branitelji ugradili svoje živote u temelje nezavisne hrvatske države. To su Bernard Vukoja, Krešimir Plešić i Denis Glavaš.

Požega je kroz svih ovih 60 godina postojanja prepoznatljiva po jednom čovjeku, a to je Krešimir Bubak koji je prije desetak dana, 30. kolovoza proslavio svoj 80. rođendan. Bubak je bio nazočan na osnivačkoj skupštini kada je izabran za prvog tajnika, nastupio je u prvoj utakmici u povijesti kluba, bio je dugi niz godina igrač, desetak godina i trener prve momčadi kao i trener mlađih kategorija. Uz Požegu je bio usko vezan za vrijeme svog radnog vijeka u tadašnjoj Sofki, a i po odlasku u mirovinu uvijek je bio blizu kluba. Od 2002. do 2004. bio je i predsjednik kluba, a od 2004. do 2013. ponovno tajnik. Skupština kluba je 15. 09. 2013. jednoglasno donijela odluku da ga se imenuje počasnim predsjednikom kluba.

Kada je Požega 27. 05. 2013. igrala revijalnu utakmicu povodom obilježavanja 50 godina kuba protiv splitskog Hajduka, Krešo se nalazio u toplicama na oporavku od operacije kuka ali je otišao na svoju odgovornost na slavljeničku Požeginu utakmicu te je izveo početni udarac na tom susretu s centra Požeginog igrališta do kojeg je došao pomoću štaka. I danas je nazočan na utakmicama svih klupskih kategorija kako kod kuće tako i u gostima.

Požega je u svojih 60 godina postojanja osvojila 6 naslova prvaka u ligama u kojima se natjecala. Tri od tih šest naslova prvaka osvojeno je u mandatu predsjednika Joze Bešlića koji je i najduže bio čelni čovjek kluba odnosno punih 10 godina (24. 07. 2005. – 20. 07. 2015.). U sezoni 2005./ 2006. osvojen je naslov prvaka 2. Županijske nogometne lige, a u sezonama 2006./2007. i 2012./2013. naslovi prvaka 1. Županijske nogometne lige. U sezoni 2007./2008. klub se najtecao u tadašnoj 4. HNL – Istok koja se igrala na području četiri slavonske županije.

Prvi trofej u povijesti kluba osvojen je 1967. godine kada je Požega u finalu općinskog kupa bila bolja od gradskog rivala Slavonije. Nikada poslije toga nogometaši Požege nisu više došli do naslova pobjednika kupa.

Prvi naslov prvaka u povijesti kluba Požega je osvojila u sezoni 1968./1969. kada je završila prva u Međupodsaveznoj ligi Slavonska Požega/ Nova Gradiška. U konkurenciji 10 klubova Požega je bila prva ispred Strmca (Nova Gradiška) i Slavije (Pleternica). U ligi su se još natjecali i Mladost (Cernik), Budućnost (Rešetari), Partizan (Batrina), Zvečevo (Slavonska Požega), Mladost (Kula), Dinamo (Kutjevo) i Psunj (Okučani).

Do drugog naslova prvaka čekalo se punih 27 godina odnosno do sezone 1995./1996. kada je Požega bila prva u Županijskoj nogometnoj ligi koju je činilo 16 klubova iz Požeštine i našičkog kraja koji je tada još bio dio Požeško – slavonske županije. Trener Požege tada je bio Željko Mitrović koji je ovog ljeta po treći put preuzeo prvu momčad kluba.

Posljednji, šesti naslov prvaka osvojen je u sezoni 2016./2017. kada je Požega osvojila naslov prvaka 1. Županijske nogometne lige. Trener je tada bio Krunoslav Podoljak koji je prije toga desetak godina vodio seniorsku momčad.

Od sezone 2019./2020. Požega se natječe u Međužupanijskoj nogometnoj ligi Slavonski Brod/ Požega. Na čelu kluba se od 18. 08. 2021. nalazi mladi, ambiciozni predsjednik Jurica Matijević koji je i bivši igrač kluba. U Izvršnom odboru su još dopredsjednik Željko Romić, klupska legenda Krešimir Bubak, Igor Mihalj i tajnik Darko Pandžić.

Na 60. klupski rođendan prva momčad Požege će danas s početkom u 17,00 sati u Donjim Andrijevcima protiv domaćeg Tomislava odigrati susret 3. kola MŽNL. U sklopu obilježavanja 60 godina postojanja, uprava kluba dogovorila je prijateljsku utakmicu sa Nogometnim klubom Lokomotiva (Zagreb), članom SuperSport Hrvatske nogometne lige.

Utakmica prvih momčadi Požege i Lokomotive odigrat će se u srijedu, 21. rujna 2022. s početkom u 16,30 sati na igralištu Nogometnog kluba Požega na Sportsko – rekreacijskom centru. Do tada bi trebala biti postavljena i montažna tribina sa 104 sjedeća mjesta iza istočne ograde terena u blizini klupskih prostorija, a koja će tu ostati i nakon revijalne utakmice sa zagrebačkim “Lokosima”. Istog dana bit će održana i svečana večera u dvorani Gloria.
Galeriju fotografija NK Požege kroz povijest možete pogledati OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *