Nova divota u požeškom vodovodu koji posluje kao iz vica: Nadzorni odbor uzima novac za sjednice kojih nema

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Državna revizija češljala je poslovanje Tekije, nalaz je prepun senzacija

Požeški vodovod, odnosno javno poduzeće Tekija koja se bavi vodoopskrbom Požeštine, nepresušan je izvor priča koje nerijetko zalaze u sferu autohtone domaće satire. Tako je Telegram svojedobno otkrio da upravna zgrada ove tvrtke koja građane opskrbljuje vodom nema instaliran vlastiti vodomjer; da šalju račune na iznos od 1 (slovima: jedne) lipe, a uhvatili smo ih i u postavljanju “novog” vodomjera starog 57 godina – prenosi Telegram.

Kao da sve to nije bilo dovoljno, poslovanje im je sad pretresla i Državna revizija. Iza nimalo atraktivnog zaključka nadzora – “uvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja” – kriju se prave senzacije. Osim što su im utvrdili enormnu količinu vode koja iscuri u vodoopskrbnom sustavu, revizori su uočili i obilno istjecanje novca prema članovima Nadzornog odbora, koji naknade dobivaju čak i kad se sjednice ne održe. A tu su i već poslovični problemi s javnom nabavom.

Tvrtka uvećinskom vlasništvu Grada

Većinski vlasnik Tekije d.o.o. je Grad Požega kojim je do prošlih lokalnih izbora vladao, aferama natopljen, Uskokov optuženik Darko Puljašić. Revizija je došla još za vrijeme njegova šefovanja Gradom, analizirajući poslovanje tvrtke u pandemijskoj 2020. godini. Uoči dolaska revizora, u tvrtki se odigrala i zanimljiva kadrovska rošada.

Na čelu Tekije je od kraja prošlog stoljeća (1998.) bio provjereni HDZ-ov požeški kadar Ante Kolić. U studenom 2019. u njegovu fotelju sjeda Anto Bekić, u tom trenutku i direktor požeškog Komunalca. Prije toga bio je djelatnik Tekije u koju se, dakle, vratio kao direktor. No, njegov prethodnik Kolić nakon dva desetljeća direktorovanja nije bačen u monotonu umirovljeničku svakodnevicu, već postaje gradski vijećnik, a usput uskače i na čelo Nadzornog odbora Tekije, tvrtke u kojoj je proveo trećinu života.

Masne naknade članovima i bez sjednica

A baš je Nadzorni odbor zapeo za oko revizorima. Točnije, visina naknada i isplate članovima: predsjednik Nadzornog odbora, prema službenoj odluci, prima lijepih 2000 kuna neto, dok obični članovi 1500 kuna. U konkretnom slučaju nadzora 2020. godine, kažu revizori, održano je pet sjednica. Ali naknade su isplaćene kao da ih je bio dvanaest.

“Naknade su isplaćivane mjesečno, neovisno o tome je li održana sjednica Nadzornog odbora”, stoji u revizorskom izvješću. Kad zbrojimo, aktivan rad članova na sjednicama Nadzornog odbora i promišljanje o poslovanju tvrtke od doma, stajalo je tvrtku 216.687 kuna s porezima i doprinosima. Pa su čak i revizori preporučili “preispitati visinu nagrade za rad članova Nadzornog odbora”. Iz Tekije su im rekli da budu o tome javili Skupštini – prenosi portal Telegram.

Curi novac, a pljušti voda

Ipak, cijena naknada za članove Nadzornog odbora usporediva je s kapanjem iz loše zatvorene pipe naspram debelog slapa koji svake godine pljušti izvan vodoopskrbnog sustava Tekije. Gubitak vode tijekom pretprošle godine, pišu revizori, iznosi čak 39,6 posto: gotovo milijun i pol kubika vode. Prihvatljivi gubici su, inače, prema hrvatskoj Strategiji upravljanja vodama, između 15 i 20 posto.

Iako su lokalni mediji tijekom godina zabilježili nemali broj hvalisavih press konferencija bivšeg direktora Kolića s temom ulaganja i rekonstrukcije šupljeg sustava, službeni podaci otkrivaju poraznu činjenicu: gubici vode veći su nego prije deset godina. Tada su, naime, revizori utvrdili gubitak vode od 39 posto. Iz Tekije su im rekli da sve bude bilo bolje kad se dovrši projekt aglomeracije koji sufinancira EU.

Problemi s jednostavnom nabavom

Za kraj, tu je već poznata boljka mnogih javnih poduzeća: javna nabava. Osim što Tekiji registar ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma nije cjelovit jer nedostaju podaci o datumu izvršenja ugovora i ukupno isplaćenim iznosima, revizija je uočila zanimljive slučajnosti u odabranom uzorku jednostavnih nabava. To su one u kojima je, zbog manjih iznosa, procedura prilično labavija.

“Društvo nema dokumentaciju i pisane dokaze na koji je način istraživalo tržište nabave i pribavljalo informacije za nabavljene radove i usluge”, naglasili su revizori. Tako je čak u devet od jedanaest jednostavnih nabava koje su proučavali, pristigla tek jedna valjana ponuda, dok su ostale dvije u svakom od postupaka, što ti je slučajnost, bile nepotpune i time nevaljale. Iz Tekije su im rekli da budu slali pozive za ponudu prema više tvrtki.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

1 thought on “Nova divota u požeškom vodovodu koji posluje kao iz vica: Nadzorni odbor uzima novac za sjednice kojih nema”

  1. Teška sramota.
    2031. Požega pada na manje od 18 000 stanovnika, a razlog su upravo ovakve smicalice.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Nedavne vijesti

Izbor urednika