Novi centri za starije u županiji: Novim investicijama kapaciteti rastu za pedeset posto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Zagrebu je uručio ugovore za projekte centara za starije osobe za koje su sredstva osigurana putem Poziva „Izgradnja i opremanje centara za starije osobe (izvaninstitucijske i institucijske usluge)“. Među osamnaest potpisnika ugovora našao se i Grad Pleternica – prenosi Požeško-slavonska županija.

– Današnji dan nam je izuzetno važan jer na stolu imamo rješenje za izazove današnjice, a koje je od velike važnosti za pripadnike treće životne dobi, ne samo Pleternice i pripadajućih naselja, već i cijele Požeško-slavonske županije. Slijedi nam žurno pristupanje provođenju postupku javne nabave radi odabira izvođača, a samim time i što skorijeg početka radova – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

Važno je istaknuti kako je u prvom krugu ocjene pristiglih projektnih prijedloga na navedeni Poziv, Općina Jakšić bila ta na čiju adresu je stigla odluka o pozitivnoj ocjeni. Naknadnom provjerom, nadležne službe utvrdile su kako je projekt Grada Pleternice bio prilagođeniji kriterijima poziva te samim time i ostvario sredstva.

Unatoč manjem bodovnom rangu, kvaliteta projekta Centra za starije osobe u Jakšiću prepoznata je od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te su za navedeni projekt najavljena sredstva iz drugih izvora financiranja.

– Briga za osobe treće životne dobi jedan je od strateških projekata Požeško-slavonske županije. Povećanjem dostupnosti socijalnih usluga i planiranim ulaganjem u proširenje i izgradnju novih domova kontinuirano radimo na osiguranju adekvatnih uvjeta života žitelja zlatne dobi – rekla je županica Antonija Jozić.

Naglašava kako u ovom trenutku u Požeško-slavonskoj županiji ne postoje dostatni kapaciteti za smještaj starijih osoba te je svaka dogradnja i izgradnje nove infrastrukture od iznimnog značaja.

– U ovom trenutku u domovima koji su u nadležnosti županije imamo osiguran smještaj za oko 300 osoba i sretni smo što će taj broj porasti za 50 posto izgradnjom centara za starije osobe u Pleternici i Jakšiću. Nadam se kako će njima uz bok stati i ostali gradovi i općine kojima Požeško-slavonska županija pruža partnersku ruku podrške i suradnje u realizaciji projekata – dodaje Jozić.

Posebnost oba navedena Centra je ta što će uz niz usluga institucijske i izvaninstitucijske skrbi osigurati adekvatne uvjete za smještaj oboljelih od Alzheimera i drugih demencija za koje ne postoji odgovarajući smještaj na području Požeško-slavonske županije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *