HDZ i dalje vodeća stranka, Pupovac najnegativniji, Milanović najpopularniji političar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp


Prema rezultatima, HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,6 % sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je udio građana niži nego prethodnog mjeseca, razlika nije statistički značajna. SDP i dalje drži drugu poziciju, a slijede Možemo!, Most te DP. Vodeće stranke bilježe malo niži rejting, dok Most, Možemo i DP ovaj mjesec bilježe malo viši. Ni te razlike nisu statistički značajne – prenosi Dnevnik.hr.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. lipnja metodom osobnog intervjua u kućanstvu. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca. I dalje je konstantna tema inflacija tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana. Također su i dalje aktualni pregovori oko rasta plaća u javnom sektoru te štrajka pojedinih skupina.

S ulaskom u lipanj još su naglašenije teme vezane za turizam, odnosno prati se broj dolazaka i noćenja te očekivanja od ostatka turističke sezone. Lipanj je mjesec Povorke ponosa (Pridea), tako da su i teme vezane za prava (seksualnih) manjina zastupljenije u medijskom prostoru.

Da se danas održavaju izbori, kakva bi bila izlaznost?

Prema rezultatima istraživanja, da se danas održavaju izbori, izlaznost birača bila bi relativno visoka – čak 71 posto građana sigurno bi ili vrlo vjerojatno izašlo na izbore, dok jedna četvrtina naših ispitanica i ispitanika sigurno ili vjerojatno ne bi izašlo na birališta. Četiri posto ih ne zna bi li ili ne bi izašli na izbore.

Rejtinzi stranaka

I ovaj mjesec, prema rezultatima istraživanja, HDZ drži vodeću poziciju, no neke male promjene su vidljive. HDZ bi na izborima, naime, podržalo 28,6 % ispitanih, što je dobar rezultat u odnosu na druge stranke, ali ujedno i najgori rezultat HDZ-a još od listopada prošle godine. To je istovremeno prvi put u posljednja četiri mjeseca da je podrška HDZ-u pala ispod 30 posto.

U silaznoj putanji drugi mjesec zaredom je i SDP. Podržava ih 11,7 % ispitanih te im za vrat puše stranka koja večeras odlučuje hoće li s SDP-om u predizbornu koaliciju, a to je platforma Možemo – njezin rejting raste treći mjesec zaredom i podržava je deset posto ispitanih. Rastu i Most i Domovinski pokret, jedni su na 8,9 %, a drugi na 7,2 % podrške.

Stranke ispod praga su IDS s 2,1 % potpore građana, HSU s 1,8 %, HNS s 1,3 %, Odlučnost i pravednost s 1,1 %, kao i Umirovljenici zajedno – politička platforma. Fokus i Centar su na 1 % podrške birača.

Kada je riječ o neodlučnima, koji kažu da će izaći na izbore – njih je 18,3 %. Ovaj broj raste drugi mjesec zaredom.

Tko je najpopularniji političar, a tko najmanje popularan?

Na prvom je mjestu Zoran Milanović, kojeg pozitivno doživljava 44 % ispitanih. Iako je Milanović na prvom mjestu, njegovi prethodnici, kao i prethodnica, u pravilu su ostvarivali bolje rezultate. Na drugom je mjestu Božo Petrov, kojeg 42 posto ispitanih doživljava kao pozitivca. Na trećem je mjestu Ivan Penava, kojemu podršku daje 39 % ispitanih. 38 % ispitanih podršku daje Tomislavu Tomaševiću, a 34 % Andreju Plenkoviću.

Na ljestvici negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava 74 % ispitanih. Slijedi Andrej Plenković s 58 %, Gordan Jandroković s 55 %, Hrvoje Zekanović s 54 %, a na petom mjestu je Peđa Grbin, koji negativan doživljaj izaziva kod 51 posto ispitanih.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. lipnja na 992 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *