HDZ i dalje vodeća stranka, Pupovac najnegativniji, Milanović najpopularniji političar

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp


Prema rezultatima, HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 28,6 % sigurnih i vjerojatnih birača. Iako je udio građana niži nego prethodnog mjeseca, razlika nije statistički značajna. SDP i dalje drži drugu poziciju, a slijede Možemo!, Most te DP. Vodeće stranke bilježe malo niži rejting, dok Most, Možemo i DP ovaj mjesec bilježe malo viši. Ni te razlike nisu statistički značajne – prenosi Dnevnik.hr.

Istraživanje je provedeno između 1. i 20. lipnja metodom osobnog intervjua u kućanstvu. Rezultati reflektiraju period s kraja prethodnog mjeseca i prve polovice aktualnog mjeseca. I dalje je konstantna tema inflacija tj. rast cijena pojedinih proizvoda i usluga važna tema u javnom prostoru i svakodnevnom životu građana. Također su i dalje aktualni pregovori oko rasta plaća u javnom sektoru te štrajka pojedinih skupina.

S ulaskom u lipanj još su naglašenije teme vezane za turizam, odnosno prati se broj dolazaka i noćenja te očekivanja od ostatka turističke sezone. Lipanj je mjesec Povorke ponosa (Pridea), tako da su i teme vezane za prava (seksualnih) manjina zastupljenije u medijskom prostoru.

Da se danas održavaju izbori, kakva bi bila izlaznost?

Prema rezultatima istraživanja, da se danas održavaju izbori, izlaznost birača bila bi relativno visoka – čak 71 posto građana sigurno bi ili vrlo vjerojatno izašlo na izbore, dok jedna četvrtina naših ispitanica i ispitanika sigurno ili vjerojatno ne bi izašlo na birališta. Četiri posto ih ne zna bi li ili ne bi izašli na izbore.

Rejtinzi stranaka

I ovaj mjesec, prema rezultatima istraživanja, HDZ drži vodeću poziciju, no neke male promjene su vidljive. HDZ bi na izborima, naime, podržalo 28,6 % ispitanih, što je dobar rezultat u odnosu na druge stranke, ali ujedno i najgori rezultat HDZ-a još od listopada prošle godine. To je istovremeno prvi put u posljednja četiri mjeseca da je podrška HDZ-u pala ispod 30 posto.

U silaznoj putanji drugi mjesec zaredom je i SDP. Podržava ih 11,7 % ispitanih te im za vrat puše stranka koja večeras odlučuje hoće li s SDP-om u predizbornu koaliciju, a to je platforma Možemo – njezin rejting raste treći mjesec zaredom i podržava je deset posto ispitanih. Rastu i Most i Domovinski pokret, jedni su na 8,9 %, a drugi na 7,2 % podrške.

Stranke ispod praga su IDS s 2,1 % potpore građana, HSU s 1,8 %, HNS s 1,3 %, Odlučnost i pravednost s 1,1 %, kao i Umirovljenici zajedno – politička platforma. Fokus i Centar su na 1 % podrške birača.

Kada je riječ o neodlučnima, koji kažu da će izaći na izbore – njih je 18,3 %. Ovaj broj raste drugi mjesec zaredom.

Tko je najpopularniji političar, a tko najmanje popularan?

Na prvom je mjestu Zoran Milanović, kojeg pozitivno doživljava 44 % ispitanih. Iako je Milanović na prvom mjestu, njegovi prethodnici, kao i prethodnica, u pravilu su ostvarivali bolje rezultate. Na drugom je mjestu Božo Petrov, kojeg 42 posto ispitanih doživljava kao pozitivca. Na trećem je mjestu Ivan Penava, kojemu podršku daje 39 % ispitanih. 38 % ispitanih podršku daje Tomislavu Tomaševiću, a 34 % Andreju Plenkoviću.

Na ljestvici negativnog dojma predvodi Milorad Pupovac, kojeg negativno doživljava 74 % ispitanih. Slijedi Andrej Plenković s 58 %, Gordan Jandroković s 55 %, Hrvoje Zekanović s 54 %, a na petom mjestu je Peđa Grbin, koji negativan doživljaj izaziva kod 51 posto ispitanih.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. lipnja na 992 punoljetnih građana metodom osobnog razgovora. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)